Comisia de la Veneţia: Judecătorii pot fi traşi la răspundere pentru decizii dacă eroarea e intenţionată

Comisia de la Veneţia susţine, într-un răspuns la o solicitare a preşedintelui Curţii Constituţionale din Republica Moldova, că judecătorii pot fi traşi la răspundere penală pentru deciziile lor dacă eroarea este cauzată de intenţie sau de neglijenţă gravă.
Economica.net - vin, 31 mart. 2017, 05:27
Comisia de la Veneţia: Judecătorii pot fi traşi la răspundere pentru decizii dacă eroarea e intenţionată

„Judecătorii pot fi traşi la răspundere penală pentru deciziile lor doar în cazul în care vinovăţia individuală este dovedită şi eroarea se datorează intenţiei sau neglijenţei grave. (..) Este necesar de a stabili un echilibru între imunitatea judecătorilor, ca mijloc de protecţie a acestora împotriva presiunii nejustificate şi a abuzului din partea celorlalte puteri ale statului sau a persoanelor fizice (imunitate funcţională), şi faptul că un judecător nu este mai presus de lege (răspundere). (…)

Răspunderea penală şi cea disciplinară nu se exclud reciproc: sancţiunile disciplinare pot fi în continuare opozabile în cazul unei achitări în materie penală; de asemenea, neiniţierea procedurii penale pe motiv că nu s-a reuşit stabilirea vinovăţiei sau a faptelor într-un caz penal, nu înseamnă că judecătorul dat nu a comis nici o încălcare disciplinară, anume dată fiind natura diferită a celor două tipuri răspunderi”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneţia.

Precizările vin ca urmare a unei solicitării unui punct de vedere formulat de preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova privind răspunderea magistraţilor. Întrebările transmise de Curtea Constituţională a Republicii Moldova se referă la libertatea de care se bucură judecătorul în exercitarea funcţiilor de judecare în raport cu libertatea altor judecători şi cea a instanţelor superioare, care pot casa deciziile pronunţate de judecătorii din instanţele de nivel inferior.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...