Comisia de transporturi a Senatului a dat raport de respingere propunerii legislative privind Codul rutier
‘Cei de la Direcţia rutieră din IGPR au susţinut că nu au finalizat un punct de vedere. Legea are 350 de pagini şi sunt aproximativ 1.000 de pagini de amendamente. Nu ne permitem să treacă o lege de o asemenea importanţă prin adoptare tacită. Am luat la cunoştinţă de aceste amendamente. Am decis în unanimitate să facem un raport de respingere şi proiectul cu amendamente va fi transmis Camerei Deputaţilor (cu rol decizional în acest caz – n.r.)’, a afirmat marţi preşedintele Comisiei pentru transporturi, Ionel-Daniel Butunoi.
Iniţiatorii propunerii legislative, 40 de parlamentari preponderent PSD, îşi propun ca printr-un nou Cod rutier să realizeze o reglementare unitară privind circulaţia pe drumurile publice, care să asigure nevoia de armonizare atât cu reglementările europene, cât şi cu reglementările naţionale conexe.
De asemenea, iniţiatorii îşi propun, printre altele, înăsprirea sancţiunilor pentru nerespectarea unor prevederi constituind cauze principale ale accidentelor de circulaţie, definirea şi sancţionarea cazurilor privind conducerea agresivă – sursă principală de accidente, extinderea dreptului de înmatriculare/ înregistrare a vehiculelor şi de către deţinătorul mandatat.
Printre amendamentele depuse se află cele care modifică limita maximă de viteză în localităţile tranzitate de drumurile expres.
Un amendament al senatorului Cristiana Anghel se referă la faptul că limita maximă de viteză pe drumurile expres în localităţile rurale tranzitate de acestea ar trebui să fie de 80 km/h în timpul nopţii.
La rândul său, senatorul Sorin Bota, semnatar al unui alt amendament, a propus ca viteza de circulaţie pentru autoturisme pe drumurile naţionale să fie 70 de km/h în porţiunile în care acestea tranzitează localităţile şi de 60 de km/h pentru celelalte categorii de autovehicule.
Un amendament al senatorului Dorin Dobra vizează sancţionarea comportamentului agresiv în trafic, a celor care în urma unui eveniment de circulaţie părăsesc autovehiculul cu scopul de a provoca persoanelor implicate în eveniment o stare de tensiune prin ameninţări verbale sau prin gesturi.
Pe de altă parte, Comisia pentru transporturi a acordat în unanimitate un raport de respingere propunerii legislative privind instituirea taxei de poluare. Comisia de mediu, sesizată pentru raport comun cu Comisia pentru transporturi, a acordat proiectului un raport favorabil (cu un vot ‘pentru’ în plus faţă de cei care s-au opus), dar prin cumulul voturilor negative raportul propus plenului va fi unul negativ.
Senatorii Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, iniţiatori ai proiectului, propun ca taxa de poluare să fie constituită prin includerea în preţul carburanţilor a 0,05 lei pe litrul de carburant.
Preşedinţii celor două comisii, Ionel-Daniel Butunoi şi Octavian Motoc, au explicat că principiul proiectului este bun, dar nu există deocamdată o evaluare a impactului acestei taxe asupra transportatorilor.
Plenul Senatului va decide prin vot adoptarea sau respingerea celor două acte normative. Forul decizional în aceste două cazuri este Camera Deputaţilor