Comisia Europeană a activat cadrul de supraveghere consolidată în Grecia

Comisia Europeană a adoptat miercuri decizia de activare a cadrului de supraveghere consolidată în Grecia, pentru a susţine punerea în aplicare a reformelor convenite în urma încheierii cu succes a programului de sprijin pentru stabilitate din cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Economica.net - mie, 11 iul. 2018, 14:13
Comisia Europeană a activat cadrul de supraveghere consolidată în Grecia

Decizia survine după acordul la care s-a ajuns la reuniunea Eurogrup din 22 iunie, care a confirmat că Grecia a pus în aplicare toate acţiunile prealabile din cadrul celei de a patra şi ultime revizuiri a programului şi că a stabilit un pachet robust de măsuri privind datoriile, care-i va permite să stea din nou pe picioarele sale fără asistenţă financiară din partea partenerilor.

Ca parte a acordului cuprinzător la care s-a ajuns în cadrul Eurogrupului, autorităţile elene s-au angajat să finalizeze punerea în aplicare a reformelor esenţiale convenite în cadrul programului actual. Ele şi-au asumat, de asemenea, angajamente de politică specifice pentru a finaliza o serie de reforme structurale esenţiale deja iniţiate şi au fost de acord cu activarea cadrului de supraveghere consolidată.

Potrivit sursei citate, la 20 august, Grecia va încheia programul de sprijin pentru stabilitate din cadrul MES, păstrându-şi locul în inima zonei euro şi a Uniunii Europene. Această realizare majoră este rezultatul sacrificiilor făcute de poporul elen, al angajamentului Greciei în favoarea reformelor şi al solidarităţii partenerilor săi europeni.

Decizia Comisiei de a activa cadrul de supraveghere consolidată (prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 472/2013, parte a pachetului privind supravegherea şi monitorizarea bugetară) facilitează normalizarea Greciei, bazându-se pe progresele care au fost înregistrate. El va sprijini finalizarea, promovarea şi continuarea punerii în aplicare a reformelor convenite în cadrul programului, în conformitate cu angajamentele asumate de autorităţile elene. Acest lucru este esenţial pentru întărirea încrederii pieţei şi pentru a contribui astfel la consolidarea redresării economice a Greciei, în special în perioada imediat ulterioară aplicării programului.

‘Data de 20 august va marca un nou început pentru Grecia. Este important pentru ţară să continue cu politici fiscale şi macroeconomice prudente, precum şi să finalizeze reformele convenite. Supravegherea consolidată există pentru a ajuta Grecia să instaureze un climat de încredere în cadrul pieţelor, precum şi printre investitori, societăţi şi antreprenori: aceştia toţi doresc stabilitate şi predictibilitate. Aceasta este modalitatea de a atrage mai multe investiţii şi de a asigura o creştere durabilă, care vor crea noi locuri de muncă şi vor genera condiţii de viaţă şi sociale mai bune pentru poporul elen’, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte, comisar responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a apreciat că Grecia ‘este acum capabilă să stea pe propriile-i picioare’.

‘Aceasta nu înseamnă că trebuie să stea singură. Europa va rămâne angajată şi implicată în susţinerea ţării, acest fapt fiind valabil şi pentru Comisia Europeană. Acesta este tocmai obiectivul deciziei de miercuri. Supravegherea consolidată nu reprezintă un al patrulea program: nu implică angajamente sau condiţii noi. Este un cadru general menit să sprijine finalizarea şi punerea în aplicare a reformelor în curs. De ce este atât de important? Deoarece redresarea Greciei nu este un eveniment: este un proces’,a adăugat el.

Supravegherea consolidată constituie un cadru robust de supraveghere ulterioară aplicării programului care va permite o monitorizare atentă a situaţiei economice, fiscale şi financiare, precum şi a evoluţiei acesteia în Grecia. Activarea sa a fost considerată oportună din cauza caracterului de durată a crizei cu care a fost confruntată Grecia, din cauza îndatorării ţării, a necesităţii de a pune în aplicare în mod continuu reforme structurale pentru a genera o redresare economică durabilă, precum şi din cauza vulnerabilităţilor restante.

Supravegherea consolidată va facilita revenirea Greciei la o situaţie normală în care aceasta îşi stabileşte propriile obiective de politică, oferind în acelaşi timp posibilitatea de a urma o politică prudentă mult dincolo de orizontul programului. În ceea ce priveşte acordul Eurogrupului, această opţiune de politică ar trebui să menţină obiectivele reformelor esenţiale adoptate în cadrul programului MES. Supravegherea consolidată nu implică niciun nou element de reformă sau angajament, stabilind astfel un punct final clar al programelor de asistenţă financiară.

Acest cadru prevede misiuni de evaluare trimestriale, cu scopul de a identifica riscurile din timp şi de a permite adoptarea de măsuri pentru abordarea acestor riscuri într-un stadiu incipient. Comisia va publica rapoarte trimestriale cu privire la constatările sale adresate Parlamentului European, Parlamentului Elen şi Grupului de lucru pentru Eurogrup/Comitetului economic şi financiar, după cum este prevăzut în regulamentul aplicabil. Activarea măsurilor contingente de politică pentru gestionarea datoriei convenite la reuniunea Eurogrup din iunie 22 se va baza pe rapoartele pozitive întocmite în cadrul supravegherii consolidate.

Decizia de miercuri prevede, de asemenea, că vor fi întreprinse acţiuni de supraveghere consolidată de către Comisie împreună cu BCE şi, dacă este cazul, cu Fondul Monetar Internaţional. Va participa, de asemenea, şi Mecanismul european de stabilitate. În acelaşi timp, de la sfârşitul programului său de sprijin pentru stabilitate la data de 20 august, Grecia va fi pe deplin integrată în cadrul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice şi sociale. Sinergiile dintre procesele de supraveghere consolidată şi cele ale semestrului european vor fi maximizate pentru a fi evitate sarcinile inutile pentru administraţie şi pentru asigurarea coerenţei, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...