Comisia Europeană a actualizat ‘lista UE pentru siguranţă aeriană’
În urma îmbunătăţirii situaţiei în materie de siguranţă din Filipine, Philippine Airlines este prima companie aeriană din această ţară căreia i se permite din nou accesul în spaţiul aerian european din 2010. Acelaşi lucru este valabil şi pentru compania aeriană venezueleană Conviasa, care a fost supusă unei interdicţii în 2012. S-au observat, de asemenea, progrese în Libia, însă autorităţile libiene au fost de acord ca transportatorilor libieni să nu le fie permis să opereze zboruri în Europa înainte de a fi pe deplin recertificaţi în mod satisfăcător pentru Uniunea Europeană.
‘Lista UE pentru siguranţă aeriană a fost concepută pentru protecţia spaţiului european şi a cetăţenilor, dar aceasta poate servi, de asemenea, ca un semnal de alarmă pentru ţările şi companiile aeriene a căror situaţie în materie de siguranţă aeriană lasă de dorit. Am confirmat astăzi dorinţa noastră de a elimina ţări şi companii aeriene de pe listă dacă demonstrează un angajament real şi capacitatea de a pune în aplicare într-un mod durabil standardele internaţionale de siguranţă. Pe lângă Filipine, Venezuela şi Mauritania, alte ţări africane au înregistrat de asemenea semne bune de progres în aceasta direcţie’, a declarat comisarul pentru transporturi Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Noua listă o înlocuieşte şi o actualizează pe cea adoptată în decembrie 2012 şi poate fi consultată pe site-ul web al Comisiei.
Mauritania a devenit în decembrie 2012 prima ţară care a fost complet eliminată de pe lista UE pentru siguranţa aeriană, listă pe care figura din 2010. Îmbunătăţirile care au condus la această decizie au fost verificate la faţa locului în timpul unei vizite de evaluare a siguranţei efectuată de Comisie în aprilie 2013. De asemenea, Comisia a salutat progresele satisfăcătoare înregistrate în Sudan şi în Mozambic.
Totodată, Comisia a recunoscut eforturile depuse de autorităţile de supraveghere a siguranţei din Republica Democratică Congo, Indonezia, Kazahstan, Libia, Mauritania, Mozambic, Filipine, Rusia şi Sudan pentru a-şi reforma sistemul aeronautic civil şi pentru a îmbunătăţi siguranţa, pentru a putea, în cele din urmă, să garanteze aplicarea efectivă a standardelor internaţionale de siguranţă.
Decizia Comisiei s-a bazat pe avizul unanim al Comitetului European pentru Siguranţă Aeriană la care au participat experţi în materie de siguranţă din fiecare dintre cele 28 de state membre, precum şi din Norvegia, Islanda, Elveţia şi AESA.