Comisia Europeană a aprobat planul Germaniei de a oferi despăgubiri de 1,75 de miliarde de euro pentru renunțarea la folosirea cărbunelui
În anul 2020, precedentul Guvern de la Berlin a ajuns la un acord care viza închiderea termocentralelor pe cărbune până în 2038, în cadrul planurilor ambiţioase ale Berlinului de a ajunge la neutralitate climatică în 2045. Executivul german a convenit cu compania de utilităţi LEAG care va fi nivelul despăgubirilor, însă are nevoie şi de aprobarea Bruxelles-ului.
Însă tranziţia la energiile regenerabile, şi eforturile de a accelera procesul de tranziţie, a generat reacţii amestecate în regiunea minieră Lusatia, din estul Germaniei, unde oamenii rămân sceptici cu privire la impactul social şi ecologic al renunţării la cărbune precum şi cu privire la provocările tehnice care vor trebui rezolvate.
„Acesta este un pas important, în special pentru oamenii din regiune”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck (foto), într-un comunicat de presă.
Executivul comunitar avea unele îngrijorări cu privire la aprobarea de ajutoare de stat şi în 2021 a demarat o investigaţie pentru a stabili dacă aceste ajutoare vor prejudicia competiţia pe piaţa internă din UE.
Aproximativ 1,2 miliarde de euro din suma totală este destinată pentru acoperirea costurilor sociale ale renunţării la cărbune şi pentru schimbarea destinaţiei exploatărilor miniere de suprafaţă din regiunea Lusatia, a precizat Ministerul Economiei de la Berlin.
Aproximativ 550 de milioane de euro sunt alocaţi pentru a despăgubi compania LEAG pentru câştigurile pe care nu le va mai realiza ca urmare a deciziei de a renunţa la cărbune până în 2038, însă suma finală va fi ajustată ulterior în funcţie de situaţia de pe piaţă, preţurile certificatelor de poluare şi data finală la care firma va renunţa la cărbune.
„Asta este o piatră esenţială de temelie pentru transformarea noastră cu succes într-o putere verde”, a declarat directorul general de la LEAG, Thorsten Kramer.