”Aştept să fie livrate cele 400 de milioane de doze conform acordului”, a insistat şefa executivului european pe Twitter, în timp ce AstraZeneca este criticată de mai multe zile de lideri europeni din cauza întârzierilor semnificative ale producţiei de vaccinuri.
UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.
Vaccinul AstraZeneca/Oxford este aşteptat cu interes de statele membre UE – el dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.
Decizia Comisiei Europene de a autoriza folosirea vaccinului fabricat de AstraZeneca vine la câteva ore după ce Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat administrarea acestuia pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
AstraZeneca a solicitat oficial la 12 ianuarie o autorizare de comercializare condiţionată pentru vaccinul său în cele 27 de ţări membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.