În acelaşi timp, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe premierul bulgar Plamen Oreşarski ca Bruxellesul va întreprinde măsuri împotriva Bulgariei în cazul în care ţara nu respectă regulile europene în proiectul de gaze.
Preşedintele Barroso mi-a spus că are comentarii critice. I-am explicat că aşteptăm recomandările experţilor din Comisia Europeană ca să ţinem cont de ele în cea de a două lectură a legii, a spus Oreşarski după ce s-a întors la Sofia.
Nu demult, parlamentarii socialişti au depus un proiect de lege care exclude partea submarină a gazoductului South Stream din raza de acţiune a legislaţiei europene în special în ceea ce priveşte accesul unor furnizori terţi. Cel mai probabil Comisia va avea observaţii şi în ceea ce priveşte alegerea unui constructor al părţii gazoductului pe teritoriul Bulgariei. Potrivit unor surse citate de Sega, anunţul pentru alegerea unei companii care va construi acest tronson din conductă a provocat reacţia fermă a lui Barroso. ‘Trebuie să garantăm ca regulile pieţei interne se respectă, pentru că în caz contrar punem în pericol securitatea energetică a Bulgariei şi cea a Europei’, a afirmat preşedintele Comisiei.
Un consorţiu de firme condus de societatea rusă Stroytransgaz, companie vizată de sancţiunile americane, a fost selectată pentru a construi secţiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream, a anunţat marţi seară societatea care se ocupă de acest proiect.
Contractul a fost atribuit companiei ruse ZAO Stroytransgaz şi partenerului bulgar Gazproekt Yug, care include mai multe companii de construcţii. ZAO Stroitransgaz, care a devenit ţinta sancţiunilor impuse de SUA după anexarea Crimeii de către Rusia, este controlată de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko este al şaselea cel mai bogat om de afaceri din Rusia şi are legături cu preşedintele Vladimir Putin.
‘Consorţiul Stroytransgaz a câştigat procedura de licitaţie lansată la sfârşitul lunii decembrie 2013, la care au participat 11 candidaţi din 11 ţări’, a anunţat Vladimir Inkov, preşedintele South Stream Bulgaria, compania bulgaro-rusă care se ocupă de acest proiect.
Construcţia acestui tronson cu o lungime de 541 de kilometri, dintre care 22 de kilometri sub Marea Neagră, ar urma să înceapă la vară, potrivit oficialilor de la Moscova şi Sofia. Cinci societăţi bulgare vor fi implicate în acest proiect, ale cărui costuri sunt estimate la 3,5 miliarde de euro.