„Această decizie vine ca urmare a eforturilor autorităţilor române de adoptare a măsurilor care să asigure respectarea dreptului Uniunii Europene”, a declarat Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene şi Agentul guvernamental al României pentru Curtea de Justiţie şi Tribunalul UE.
Dintre cele 13 acţiuni clasate, 9 privesc necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor UE, iar 4 vizează aplicarea sau transpunerea incorectă a legislaţiei UE.
În prezent, mai sunt 42 de proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României, toate fiind în fază precontencioasă. Dintre acestea, 28 de proceduri privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, în vreme ce 14 vizează necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.
CJUE nu a pronunţat împotriva României nicio hotărâre de condamnare pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin în baza Tratatului UE. Mai mult, pe rolul CJUE nu se află nicio acţiune pentru neîndeplinirea acestor obligaţii.