Comisia Europeană a clasat mai multe cauze în care România risca declanşarea procedurilor de infrigement
Comisia Europeană a adoptat marţi mai multe decizii privind acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor referitoare la ţara noastră.
Comisia a clasat Cauza 2011/2138 având ca obiect încălcarea unor obligaţii prevăzute de TFUE, precum şi de TUE, ca urmare a participării la adoptarea unor rezoluţii în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, Cauza 2014/0194 privind necomunicarea măsurilor finale de transpunere a Directivei 2011/98/UE referitoare la o procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru resortisanţii ţărilor terţe în vederea şederii şi ocupării unui loc de muncă pe teritoriul statelor membre şi un set comun de drepturi pentru lucrătorii din ţările terţe cu şedere legală pe teritoriul unui stat membru şi Cauza 2013/2237 având ca obiect necomunicarea măsurilor finale de transpunere a Directivei 2011/70/EURATOM de instituire a unui cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă şi în condiţii de siguranţă a combustibilului uzat şi a deşeurilor radioactive.
În prezent sunt în curs 66 de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisia Europeană împotriva României, toate aflate în faza precontencioasă. Dintre acestea 34 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului Uniunii Europene (UE), iar 32 vizează necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.
De la data aderării şi până în prezent, Curtea de Justiţie a UE nu a pronunţat nicio hotărâre de condamnare a ţării noastre în cadrul vreunei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, se mai arată în comunicat.