Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra „impozitului pe supermarketuri” introdus de Polonia

Comisia Europeana a demarat, luni, o investigatie asupra unui impozit progresiv introdus de Guvernul polonez în sectorul de retail si, de asemenea, a ordonat autoritatilor de la Varsovia sa suspende acest impozit pâna la încheierea investigatiei, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 20 sept. 2016, 04:29
Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra

Începând de la 1 septembrie, companiile de distributie din Polonia cu o cifra de afaceri lunara mai mica de 170 milioane zloti (38,3 milioane euro) trebuie sa plateasca o taxa de 0,8% din cifra de afaceri, iar cele care realizeaza o cifra de afaceri mai mare decât suma mentionata o taxa de 1,4%. În schimb, societatile de distributie care au afaceri lunare sub 17 milioane de zloti sunt scutite de la plata noii taxe.

‘Comisia are îngrijorari ca acest impozit progresiv bazat pe cifra de afaceri da companiilor cu o cifra de afaceri redusa un avantaj preferential în raport cu competitorii lor, ceea ce încalca prevederile comunitare privind ajutoarele de stat’, se arata într-un comunicat al executivului comunitar.

‘Comisia nu pune sub semnul întrebarii dreptul Poloniei de a decide cu privire la nivelul taxelor sau cu privire la scopul diferitelor taxe si impozite. Cu toate acestea, sistemul de taxe trebuie sa respecte legislatia UE, inclusiv prevederile privind ajutoarele de stat, si nu ar trebui sa favorizeze în mod incorect niciun tip special de companii, de exemplu companiile cu o cifra mica de afaceri’, adauga Comisia Europeana.

Organizatia companiilor poloneze din sectorul comertului si distributiei (POHiD), care reprezinta interesele companiilor de distributie în special a grupurilor franceze Auchan, Carrefour, Castorama, E. Leclerc, a companiilor germane Kaufland, Lidl si Metro, a grupului portughez Jeronimo Martins sau a celui britanic Tesco, a anuntat ca va recurge la toate mijloacele juridice si institutionale pentru a denunta noua masura fiscala.

Potrivit POHiD, zece grupuri de distributie cu capital strain ar urma sa verse 80% din sumele colectate de fiscul polonez din sectorul de distributie. În consecinta, POHiD crede ca noua masura fiscala este o dovada a xenofobiei fata de un sector care a investit 50 de milioane de euro în Polonia si a creat 200.000 de locuri de munca.

Sumele generate de noul impozit ar urma sa permita Guvernului de la Varsovia sa-si finanteze o parte din promisiunile facute în timpul campaniei electorale, printre care si acordarea unei alocatii de 50 de zloti (112 euro) pe luna familiilor cu cel putin doi copii.

În România, presedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 11 iulie 2016 legea prin care magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare de provenienta autohtona, pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona în continuare si în week-end. Potrivit actului normativ, ‘comerciantii – persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse în proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare’. Actul normativ stipuleaza faptul ca de la noile prevederi vor fi exceptati comerciantii a caror cifra de afacere este de pâna la 2 milioane de euro, echivalenta în lei.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
După Rafale E-Tech full hybrid 200 CP, Renault a anunțat deschiderea comenzilor pentru versiunea E-Tech 4x4 de 300 CP. Primele vehicule vor fi livrate începând cu ianuarie 2025....
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără accize, o singură obligativitate: Să vinzi!
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără ...
După atacul Filoxerei, introducerea legii antialcool din 1980 și a embargourilor privind exportul vinurilor moldovenești ...
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane ...
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...