Comisia Europeană a deschis o investigaţie privind facilităţile fiscale acordate GDF Suez în Luxemburg

Comisia Europeană (CE) a lansat o investigaţie privind facilităţile fiscale acordate GDF Suez în Luxemburg, transmite DPA. Este a patra oară când CE verifică micul principat din cauza suspiciunilor de evaziune fiscală.
Economica.net - lun, 19 sept. 2016, 12:31
Comisia Europeană a deschis o investigaţie privind facilităţile fiscale acordate GDF Suez în Luxemburg

”Vom analiza atent decizii fiscale (‘tax rulings’) de care a beneficiat GDF în Luxemburg. Acestea par să fie în contradicţie cu reglementările fiscale naţionale şi au permis GDF să plătească taxe mai mici decât orice altă companie”, a declarat comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager.

Deciziile fiscale sunt emise de multe state pentru a furniza clarificări companiilor privind modul de calcul al impozitelor lor.

În cazul GDF Suez, cea mai mare companie franceză de utilităţi, Comisia Europeană a aflat că tranzacţiile financiare dintre subsidiarele sale luxemburgheze au permis ca o parte semnificativă din profituri să nu fie impozitate.

Tranzacţiile financiare pot fi impozitate diferit în funcţie de tipul tranzacţiei, dar o singură companie nu poate să împace ”şi capra şi varza” în cazul aceleiaşi tranzacţii, a explicat Vestager.

Dacă se descoperă că această schemă a încălcat reglementările privind concurenţa din UE, forul comunitar poate cere Luxemburgului să recupereze facilităţi fiscale acordate GDF Suez.

Comisia Europeană a anunţat anul trecut patru anchete menite să determine dacă anumite companii au beneficiat de avantaje fiscale induse, respectiv Apple în Irlanda, Starbucks în Olanda, Fiat şi Amazon în Luxemburg.

CE anchetează din iunie 2013 practicile fiscale ale unor ţări europene cu privire la marile companii. În decembrie 2014, după scandalul ‘LuxLeaks’ de evaziune fiscală masivă din partea multinaţionalelor care beneficiază de un regim special de taxare în Luxemburg, Comisia a extins sistemul de colectare de informaţii la toate statele UE.

De asemenea, LuxLeaks a determinat autorităţile europene să încerce să adopte un ansamblu de măsuri pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale în Europa.

GDF Suez (redenumită Engie SA) a anunţat recent un vast plan de transformare, care prevede că până în 2018 grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro, va face investiţii în valoare de 22 miliarde de euro, în ideea ca activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul operaţional în 2018 faţă de 50% în 2015.

În cadrul strategiei de restructurare a activelor, Engie a anunţat vânzarea unor capacităţi de producţie de electricitate de 13 Gigawaţi, dintre care 10 Gigawaţi în SUA şi două centrale pe cărbune din India şi Indonezia, adăugând că, în urma acestor operaţiuni, datoria netă a grupului se va reduce cu 5,5 miliarde de euro.

Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de locuitor în Europa, potrivit unui studiu Cegedim, publicat de Type Nature,......
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) vrea să achiziţioneze 450 de banchete pentru pasageri, cu 1,85 milioane ...
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea SUA
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea ...
Uniunea Europeană (UE) ar putea importa mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, pentru a reduce deficitul comercial ...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, ...