Comisia Europeană a emis prima serie de obligațiuni SURE din 2021, acțiune destinată să apare locurile de muncă din statele UE

Comisia Europeană a emis obligaţiuni cu impact social în valoare de 14 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE al UE pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă şi la menţinerea nivelului de ocupare al forţei de muncă, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar, relatează Agerpres.
Economica.net - joi, 28 ian. 2021, 17:26
Comisia Europeană a emis prima serie de obligațiuni SURE din 2021, acțiune destinată să apare locurile de muncă din statele UE

Emisiunea a constat în două obligaţiuni, suma de zece miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în iunie 2028, iar suma de patru miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în noiembrie 2050. A existat o cerere ridicată în rândul investitorilor, ceea ce a permis din nou Comisiei să obţină condiţii foarte bune de stabilire a preţurilor. Acestea sunt transferate direct statelor membre ale UE.

Obligaţiunea pe şapte ani a fost evaluată la un randament negativ de -0,497%, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare 105 euro pe care îi primesc, statele membre rambursează 100 de euro la scadenţa obligaţiunii. Prin urmare, acest avantaj de rată negativă a dobânzii este transferat direct statelor membre care primesc împrumuturile în regim back-to-back. Preţul obligaţiunii pe 30 de ani a fost stabilit la un nivel uşor pozitiv, respectiv 0,134%, ceea ce reprezintă un rezultat excelent pentru această scadenţă.

Aceasta este a patra emisiune de obligaţiuni realizată în cadrul programului SURE al UE. Până în prezent şi datorită primelor trei emisiuni în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii octombrie şi sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, 15 state membre ale UE au primit aproape 40 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi „back-to-back” în cadrul Instrumentului SURE.

Pe parcursul anului 2021, Comisia va încerca să mobilizeze încă 35 de miliarde de euro prin emiterea de obligaţiuni în cadrul Instrumentului SURE al UE.

Mai târziu în cursul acestui an, Comisia urmează să lanseze şi operaţiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro (la preţurile din 2018), pentru a contribui la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente.

„Emisiunea actuală de obligaţiuni SURE reprezintă continuarea unei poveşti remarcabile de succes. Această emisiune a demonstrat din nou interesul major al pieţei pentru obligaţiunile UE. Pentru UE, ca emitent, este o veste excelentă. Avem încredere că vom finaliza cu succes emisiunea SURE şi vom lansa programul NextGenerationEU de împrumut şi creditare”, a declarat comisarul Johannes Hahn (foto), responsabil cu bugetul şi resursele umane.

Consiliul a aprobat în cadrul SURE un sprijin financiar total în valoare de 90,3 miliarde de euro pentru 18 state membre. În 2020, Comisia a plătit în total 39,5 miliarde de euro către 15 state membre ale UE: Italia, Spania, Polonia, Grecia, Croaţia, Lituania, Cipru, Slovenia, Malta, Letonia, Belgia, România, Ungaria, Portugalia şi Slovacia, în urma a trei emisiuni în cadrul Instrumentului SURE al UE.

Sumele din 2020 au fost majorate pe parcursul a trei operaţiuni desfăşurate la 20 octombrie 2020, 10 noiembrie 2020 şi 24 noiembrie 2020. Toate obligaţiunile emise în cadrul SURE au fost cu mult suprasubscrise – de 11,5 până la de 13 ori, ceea ce a condus la condiţii de preţ foarte favorabile.

Obligaţiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta „obligaţiuni cu impact social”. Astfel, investitorii au încredere că fondurile colectate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.

Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...