Comisia Europeană a făcut publice normele orientative pentru ca statele membre să poată să întocmească planuri naționale de redresare

Economica.net
21 12. 2020
comisia_europeana_567654_68037100

De asemenea, pentru a facilita şi mai mult punerea în aplicare a programului InvestEU, precum şi a fondurilor UE şi a fondurilor naţionale alocate redresării, Comisia Europeană a decis să consulte statele membre cu privire la o eventuală extindere a Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare. Astfel, Comisia Europeană efectuează un sondaj în rândul tuturor statelor membre pentru a colecta opiniile acestora cu privire la punerea în aplicare a Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat.

„Le oferim statelor membre toate orientările şi instrumentele necesare pentru ca planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă să poată fi puse în aplicare cât mai rapid posibil, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a atenua efectele economice ale crizei actuale şi pentru a ne asigura că economia europeană se redresează rapid în urma crizei, menţinând totodată condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

În contextul punerii în aplicare a planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre, controlul ajutoarelor de stat va contribui la asigurarea faptului că cheltuielile publice ale statelor membre nu elimină cheltuielile private, la evitarea supracompensării şi la garantarea unor condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică.

Pentru a remedia în aval eventualele probleme legate de ajutoarele de stat, Comisia va purta din timp discuţii cu statele membre cu privire la investiţiile avute în vedere în planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă. Comisia este pregătită să examineze, împreună cu autorităţile naţionale, posibilele dimensiuni de ajutor de stat ale planurilor lor de redresare şi să le acorde întreaga asistenţa necesară pentru a elabora scheme de investiţii care să fie conforme cu normele privind ajutoarele de stat.

Multe măsuri care ar putea fi propuse de statele membre, cum ar fi anumite investiţii în infrastructură şi sprijinul direct acordat cetăţenilor, nu fac obiectul controlului ajutoarelor de stat, deoarece nu sunt selective sau nu se referă la activităţi economice. Este probabil ca alte măsuri să intre sub incidenţa Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare şi, prin urmare, să nu fie necesar să fie notificate Comisiei şi să poată fi puse în aplicare imediat de către statele membre.

Comisia Europeană a publicat astăzi unsprezece modele orientative privind ajutoarele de stat. Aceste modele orientative acoperă numeroasele tipuri de proiecte de investiţii conforme cu „iniţiativele emblematice europene” prevăzute în Strategia anuală pentru 2021 privind creşterea durabilă, elaborată de Comisie. Modelele orientative sunt documente tehnice, menite să ajute statele membre să elaboreze planuri naţionale care să fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Modelele orientative furnizează îndrumări sectoriale cu privire la cazurile în care: este posibil să se excludă existenţa unui ajutor de stat şi, prin urmare, nu este necesară notificarea prealabilă a Comisiei; ar exista un ajutor de stat, dar nu este necesară notificarea, deoarece respectivul ajutor de stat intră sub incidenţa unei exceptări pe categorii şi ar exista un ajutor de stat şi este necesară notificarea, în lumina principalelor norme aplicabile privind ajutoarele de stat.

Tot luni, Comisia a transmis statelor membre spre consultare o eventuală extindere suplimentară a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare, pentru a se asigura o punere în aplicare eficientă a programului InvestEU, a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi a altor fonduri ale UE şi a fondurilor naţionale destinate redresării şi realizării obiectivelor digitale şi obiectivelor verzi ale UE. Se propune, de exemplu, ca posibilităţile de investiţii menite să permită sporirea eficienţei energetice sau digitalizarea clădirilor, construirea de reţele de staţii de încărcare pentru maşini electrice, digitalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) sau dezvoltarea benzii largi să fie incluse în domeniul de aplicare al regulamentului menţionat.

Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare declară anumite categorii de ajutoare de stat ca fiind compatibile cu tratatul, cu condiţia ca acestea să îndeplinească o serie de condiţii clare, şi scuteşte aceste categorii de ajutoare de obligaţia de a notifica în prealabil Comisia şi de a primi aprobarea acesteia. După adoptarea finală de către Comisie, statele membre vor putea să pună în aplicare aceste măsuri în mod direct, în deplină securitate juridică.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă va pune la dispoziţie împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde euro pentru a sprijini reformele şi investiţiile întreprinse de statele membre. Obiectivul este de a atenua impactul economic şi social al pandemiei de COVID-19 şi de a spori durabilitatea şi rezilienţa economiilor şi societăţilor europene, precum şi de a le pregăti mai bine pentru provocările generate de tranziţia verde şi cea digitală.