Comisia Europeană a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economiei UE şi a zonei euro în 2021 şi în 2022

Economia Uniunii Europene va creşte cu 4,8% în 2021 şi cu 4,5% în 2022, după ce în mai se estima un avans de 4,2% anul acesta şi de 4,4% anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate miercuri de Comisia Europeană (CE).
AGERPRES - mie, 07 iul. 2021, 14:02
Comisia Europeană a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economiei UE şi a zonei euro în 2021 şi în 2022

Zona euro va înregistra o expansiune similară, de 4,8% în 2021 şi de 4,5% în 2022, după ce în mai era previzionat un avans de 4,3% anul acesta şi de 4,4% anul viitor. Atât în UE cât şi în zona euro, economia ar urma să revină la nivelul de dinaintea crizei în ultimul trimestru din 2021, apreciază Executivul comunitar. Pentru zona euro, este cu un trimestru mai devreme decât în previziunile economice din primăvara anului 2021.

Conform CE, economia europeană se redresează mai rapid decât se estima, după ce activitatea a depăşit aşteptările în primul trimestru din 2021 iar îmbunătăţirea situaţiei privind sănătatea a dus la atenuarea restricţiilor în trimestrul doi.

Avansul PIB-ului UE ar urma să se întărească datorită mai multor factori. În primul rând, activitatea a depăşit aşteptările în primul trimestru din 2021. În al doilea rând, strategia ţinerii sub control a virusului şi progresele campaniei de vaccinare au dus la scăderea numărului de infecţii şi de internări, ceea ce a permis statelor membre UE să-şi redeschidă economiile în trimestrul doi. De această redeschidere a beneficiat în mod special sectorul serviciilor. În plus, turismul îşi revine în interiorul UE, iar situaţia se va îmbunătăţi în urma introducerii de la 1 iulie a certificatelor digitale. Aceşti factori ar urma să atenueze impactul negativ al deficitului de materii prime şi majorarea costurilor din industrie, apreciază Executivul comunitar.

Consumul privat şi investiţiile ar urma să fie principalele motoare ale creşterii, sprijinite de nivelul angajărilor. Creşterea solidă a principalilor parteneri comerciali ai UE va îmbunătăţi exporturile blocului comunitar, în timp ce sectorul serviciilor ar putea fi afectat de menţinerea restricţiilor în turismul internaţional.

Facilitatea de redresare şi rezilienţă (RRF) va avea o contribuţie semnificativă la creştere. Valoarea totală generată de RRF în perioada 2021-2022 ar urma să fie de aproximativ 1,2% din PIB-ul UE în 2019.

De asemenea, au fost revizuite în creştere estimările privind inflaţia în 2021 şi în 2022. Creşterea preţului energiei şi al materiilor prime, deficitul de aprovizionare şi lipsa unor componente şi materii prime, precum şi cererea solidă internă şi externă ar urma să pună presiuni în sens ascendent asupra preţurilor de consum anul acesta. În 2022, aceste presiuni ar trebui să se modereze gradual, în urma rezolvării problemelor de producţie şi din lanţul de aprovizionare.

În Uniunea Europeană, rata inflaţiei va ajunge la 2,2% în 2021 şi la 1,6% în 2022, în timp ce în zona euro rata inflaţiei se va situa la 1,9% anul acesta şi la 1,4% anul viitor.

Incertitudinile şi riscurile privind perspectivele economice sunt ridicate, dar per ansamblu rămân echilibrate, apreciază Executivul comunitar.

Riscurile provocate de extinderea variantelor virusului COVID-19 subliniază importanţa accelerării suplimentare a campaniei de vaccinare. Riscurile economice sunt legate în principal de răspunsul gospodăriilor şi al firmelor la modificarea restricţiilor.

Rata inflaţiei ar putea ajunge la un nivel mai ridicat decât se estima, dacă problemele din lanţul de aprovizionare persistă, precizează CE.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...