Noile norme ale UE vor consolida cerinţele existente în materie de combatere a spălării banilor şi vor ameliora combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului. Toate statele membre trebuiau să transpună această directivă până la 26 iunie 2017, scrie Mediafax.
Bulgaria, Cipru, Grecia, Luxemburg, Malta, Polonia, România şi Olanda nu au notificat nicio măsură de transpunere, iar proiectele de legi se află încă în procesul legislativ naţional.
„Prin urmare, după ce a acordat acestor 8 ţări posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile cu privire la scrisorile de punere în întârziere transmise în iulie 2017, Comisia invită acum aceste ţări să ia măsurile necesare pentru a se conforma pe deplin directivei. În cazul în care aceste state membre nu îşi aliniază legislaţia naţională la legislaţia UE în termen de două luni, Comisia poate decide să înainteze cazurile Curţii de Justiţie a UE”, a mai transmis Bruxellesul.
Comisia Juncker a făcut din combaterea evaziunii fiscale, a spălării banilor şi a finanţării terorismului una dintre priorităţile sale. Comisia Europeană a evaluat riscurile de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului pe care le prezintă diferite sectoare şi produse financiare, identificând domeniile cele mai expuse riscului şi cele mai răspândite tehnici utilizate de infractori pentru a spăla fonduri ilicite.