Comisia Europeană a mărit estimarea privind deficitul bugetar al Ungariei şi cere noi economii
Deficitul bugetar din acest an ar putea fi de 3% din PIB, peste nivelul de 2,75% prognozat de CE în ianuarie, potrivit unui document publicat pe site-ul Uniunii Europene. Ţinta guvernului pentru deficitul bugetar este 2,5%.
Pentru 2013, Comisia anticipează un deficit bugetar de 3,6%, comparativ cu prognoza anterioară de 3,25% şi obiectvul guvernului de 2,2%. Estimarea CE pentru anul viitor nu a luat în calcul un plan guvernamental pentru economii suplimentare de 0,4% din PIB, pentru că nu a fost suficient explicat.
Executivul UE a propus luna trecută suspendarea unor fonduri de coeziune de 495 milioane de euro, din ianuarie 2013, pentru a presa Ungaria să reducă deficitul bugetar într-o manieră sustenabilă.
Miniştrii de Finanţe ai UE vor aproba aproape sigur propunerea, în această lună, a declarat luni Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, adăugând că Ungaria va lua măsurile necesare pentru a evita pierderea subvenţiilor.
Avertismentul exercită presiuni asupra lui Orban pentru încheierea unui acord cu liderii internaţionali pentru un nou program de sprijin financiar preventiv, chiar dacă suspendarea efectivă a fondurilor este „improbabilă”, au apreciat în februarie analişti ai Morgan Stanley.
Comisia Europeană a dat Ungariei un termen de o lună pentru modificarea a două legi controversate, privind justiţia şi protecţia datelor, cu avertismentul că în caz contrar va fi acţionată în justiţie, dar a decis să suspende procedura de infringment referitoare la independenţa băncii centrale.
CE a decis totodată să nu înceapă negocierile cu Ungaria pentru un program preventiv de finanţare de 15-20 de miliarde de euro din partea UE şi FMI până când problemele semnalate în cele două legi nu vor fi rezolvate.
Orban a cerut în noiembrie anul trecut sprijinul FMI pentru un nou program de susţinere financiară, după ce forintul s-a depreciat la un minim record, iar ratingul Ungariei a fost retrogradat la nivelul „junk”, nerecomandat pentru investiţii.
În privinţa deficitului bugetar, o propunere a CE dă Ungariei un termen de şase luni pentru a lua măsuri să corecteze deficitul bugetar într-o manieră sustenabilă şi credibilă. Propunerea va fi discutată de miniştrii de Finanţe ai UE săptămâna viitoare.
Comisia a redus în februarie estimarea privind evoluţia economiei Ungariei în acest an, de la o creşetere de 0,5% la un declin de 0,1%. Pentru anul viitor este prognozată o creştere de 1,6%.
Guvernul de la Budapesta anticipează o creştere între 0-0,5%.