“Am discutat cu comisarul european pentru Mediu, iar Directoratul General pentru Acțiune Climatică nu este favorabil acestei soluții. A mai fost solicitată și de Polonia, iar argumentul, pe care mi-e greu să-l combat, este că astfel s-ar crea un precedent la nivel european, în care se pot invoca anumite circumstanțe pentru a se face derogări de la plata acestor certificate”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în conferință de presă.
“În acest caz, am cerut totuși să vedem care sunt alternativele și înțeleg și de la domnul prim-ministru Recean (al Republcii Moldova – n.red.) și de la colegii de la Reprezentanța Permanentă a României de la Bruxelles, și din ceea ce mi-au spus comisarii pe Energie și Mediu, că există posibilitatea sprijinului pentru Republica Moldova, un sprijin financiar direct din partea Directoratului General pentru Energie, eventual și a altor actori internaționali. Ați văzut probabil și poziția statelor din nordul Europei, care sunt dispuse să ajute. Astfel, nu se creează un precedent, dar există posibilitatea sprijinirii Republicii Moldova″, a spus Burduja.
România și Republica Moldova au cerut Comisiei Europene derogarea temporară de la achiziția de certificate de CO2 pentru producția de energie electrică de la noi din țară care merge în Republica Moldova, unde este stare de urgență energetică, a spus Sebastian Burduja la începutul anului, la Digi 24.
“Problema este prețul, pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul este mult mai mare din cauza certificatelor de CO2”, a spus Burduja, întrebat fiind despe tranzacțiile cu energie electrică prin care România sprijină acum Republica Moldova, care a rămas fără cea mai importantă sursă, după ce Gazprom a oprit fluxurile de gaze inclusiv către centrala de la Cuciurgani, din Transnistria
“Noi ne-am adresat Comisiei Europene, comisarului pentru energie comisarului pentru mediu, atât eu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh”, a afirmat atunci ministrul Burduja.
Potrivit traderului de la Chișinău Energocom, aproape două treimi din consumul de energie al Moldovei (62%), va fi asigurat din România, în luna ianuarie, cea mai mare parte prin achiziții de pe piață, iar o parte prin contracte bilaterale directe, cu Nuclearelecrtrica (preț de 400 de lei/MWh) și Petrom (preșul nu a fost specificat, dar este sub cel al ofertelor similare din piață).
Parlamentul din Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune. Gazul a fost într-adevăr oprit, și, de la începutul acestui an, nu mai funcționează termocentrala de la Cuciurgani, din Transnistria, care asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului.