Contractul survine după semnarea unui pre-acord de achiziţie în luna august. Acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. Contractul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare.
Documentul semnat mai prevede că statele membre ale UE ”pot despăgubi producătorul (AstraZeneca) în anumite condiţii” pentru a compensa ”riscul ridicat” al procesului de dezvoltare a vaccinului. Dar purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, remarcă agenţia EFE, nu au oferit joi la conferinţa de presă zilnică detalii despre aceste condiţii.
Dacă vaccinul se va dovedi a fi eficace şi sigur, dozele achiziţionate în baza acestui contract vor fi distribuite proporţional statelor membre ale UE în funcţie de populaţia fiecăreia.
Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a II-a din trei a testelor clinice, după ce a dat rezultate ”promiţătoare” în prima fază a testelor.
Comisia Europeană a mai încheiat pre-acorduri de achiziţie a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac şi Moderna.