Directiva-cadru privind apa se axează pe asigurarea stării bune de sănătate calitativă şi cantitativă a corpurilor de apă din Europa, cum ar fi râurile şi lacurile. Scopul său este de a reduce şi de a elimina poluarea, precum şi de a asigura o cantitate suficientă de apă pentru a sprijini, în acelaşi timp, nevoile oamenilor şi fauna sălbatică. Aceasta constituie o parte esenţială a Pactului verde european şi este necesară pentru atingerea obiectivelor în materie de climă, natură şi reducere a poluării. În temeiul directivei, statele membre trebuie să îşi actualizeze şi să raporteze, o dată la şase ani, planurile de management al bazinului hidrografic.
Respectarea Directivei privind inundaţiile este esenţială pentru pregătirea în cazul unor inundaţii şi gestionarea acestora. În temeiul Directivei privind inundaţiile, statele membre trebuie, de asemenea, să îşi actualizeze şi să raporteze, o dată la şase ani, planurile de gestionare a riscurilor de inundaţii. Planurile de management al bazinului hidrografic şi de gestionare a riscurilor de inundaţii sunt esenţiale pentru realizarea obiectivelor ambelor directive. Până acum, Grecia nu şi-a revizuit, nu şi-a adoptat şi nu şi-a raportat niciunul dintre aceste tipuri de planuri de gestionare.
Comisia a trimis Greciei o scrisoare de punere în întârziere în februarie 2023. Această scrisoare a fost urmată, în noiembrie 2023, de un aviz motivat. Cu toate acestea, planurile respective nu au fost încă finalizate. Comisia consideră că eforturile depuse de autorităţile elene au fost până în prezent insuficiente şi, în consecinţă, trimite Grecia în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.