Comisia Europeană acordă peste 380 de milioane de euro pentru 168 de proiecte de mediu, unul dintre acesta fiind dezvoltat în România

23 11. 2022
comisia_europeana_1_42863400

Proiectele LIFE pot ajuta UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi să atingă obiectivele în materie de climă, energie şi mediu. Ele sprijină biodiversitatea, refacerea naturii şi o economie circulară, contribuind în acelaşi timp la tranziţia către o energie curată pe întregul continent.

Finanţarea anunţată miercuri reprezintă o creştere de 27% faţă de finanţarea de anul trecut şi va mobiliza o investiţie totală de peste 562 de milioane euro. Proiectele din aproape toate ţările UE vor beneficia de această finanţare din partea UE împărţită în patru teme (subprograme): natură şi biodiversitate, economia circulară şi calitatea vieţii, atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea şi tranziţia către o energie curată.

În ceea ce priveşte România, proiectul selectat vizează tranziţia către o energie curată prin îmbunătăţirea competenţelor în cadrul industriei construcţiilor. Proiectul va relansa o platformă naţională care sprijină perfecţionarea profesioniştilor din industria construcţiilor în domeniul eficienţei energetice şi al energiei din surse regenerabile. Această platformă va reuni principalele părţi interesate pentru a actualiza analizele anterioare ale competenţelor profesioniştilor din industria construcţiilor din România şi o foaie de parcurs naţională pentru dezvoltarea competenţelor. Pentru a revizui foaia de parcurs, vor fi cartografiate nevoile în materie de competenţe atât ale muncitorilor, cât şi ale persoanelor care prestează muncă intelectuală, având în vedere competenţele necesare pentru tranziţia către o energie curată, valul de renovări din UE şi promovarea clădirilor cu consum de energie aproape zero.

Programul LIFE este instrumentul de finanţare al UE pentru mediu şi politici climatice. Acesta contribuie, din 1992, la realizarea ideilor verzi în acest cadru şi, până în prezent, a cofinanţat peste 5.500 de proiecte. UE şi ţările asociate fac parte din program, inclusiv în cadrul acestor noi proiecte. Pentru perioada 2021-2027, UE a majorat finanţarea programului LIFE cu aproape 60%, până la 5,4 miliarde euro, şi a inclus noul subprogram pentru tranziţia către o energie curată.