Comisia Europeană alocă 55 de miliarde de euro pentru a sprijini reformele şi investiţiile

Economica.net
31 05. 2018
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

Planul vine pe fondul reaprinderii temerilor privind viitorul monedei euro, în urma recentelor turbulenţe provocate de instabilitatea politică din Italia, a treia mare economie a zonei euro.

În perioada 2021-2027, vor fi alocate fonduri de 25 de miliarde de euro pentru ţările care demarează reforme structurale, cum ar fi cele din domeniul pensiilor sau al pieţei forţei de muncă, convenite cu Bruxelles-ul.

Aceste fonduri, care vin din bugetul UE, vor fi accesibile tuturor statelor membre UE, dar cea mai mare parte va fi alocată celor 19 ţări din zona euro.

Prin al doilea instrument financiar vor fi alocate credite de până la 30 de miliarde de euro statelor membre care se confruntă cu un ‘şoc asimetric’ – o criză economică bruscă şi care provoacă creşterea ratei şomajului.

Această facilitate va fi utilizată pentru statele membre UE care încă au acces la finanţarea de pe pieţele de capital. Cele care pierd accesul la finanţare – aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Portugaliei, Irlandei în timpul crizei datoriilor – vor continua să beneficieze de fondul de salvare al zonei euro – Mecanismul European de Stabilitate (ESM).

Banii pentru împrumuturi vor fi obţinuţi de UE de pe pieţe, folosind bugetul UE ca garanţie. Creditele sunt fără dobândă, iar costurile legate de banii împrumutaţi vor fi acoperite de statele membre UE.