Acest nou ajutor umanitar al UE va consta în hrană, apă, asistenţă medicală, adăpost şi va contribui la acoperirea nevoilor de bază ale acestor persoane.
De asemenea, Comisia coordonează furnizarea de asistenţă materială Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE, care include 8 milioane de produse de îngrijire medicală esenţiale şi asistenţă în materie de protecţie civilă – cu oferte, până în prezent, din partea a 20 de state membre: Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ţările de Jos.
Un prim convoi de camioane din Slovenia a sosit duminică în capitala Ucrainei, Kiev. Republica Moldova a activat mecanismul pentru a-i sprijini pe cetăţenii ucraineni care sosesc în ţara lor. Austria, Franţa şi Ţările de Jos au oferit deja sprijin de urgenţă, cum ar fi adăposturi şi asistenţă medicală, Republicii Moldova.
Comisia mai precizează că se află în permanenţă în contact cu alte ţări învecinate cu Ucraina şi este pregătită să ofere asistenţă suplimentară, după cum s-a solicitat.
„Civilii plătesc cel mai mare preţ în urma agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei. Războiul riscă strămutarea a milioane de ucraineni şi duce la o creştere bruscă a nevoilor umanitare, în interiorul Ucrainei, dar şi în ţările învecinate în care ucrainenii caută siguranţa. UE este pe deplin solidară cu poporul ucrainean, iar finanţarea noastră iniţială le va permite partenerilor noştri umanitari să furnizeze asistenţa de urgenţă necesară. Îndemn întreaga comunitate internaţională a donatorilor să răspundă, de asemenea, cu generozitate”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, potrivit comunicatului menţionat.