„Dacă există un risc real de încălcare a valorilor noastre fundamentale, Europa trebuie să intervină”, a declarat comisarul Viviane Reding în timpul unei dezbateri în plen în care s-au evidenţiat părerile împărţite ale eurodeputaţilor cu privire la cazul ungar.
Ea a declarat că CE, „extrem de preocupată”, efectuează în prezent o analiză detaliată a ultimelor modificări constituţionale, „pentru a vedea dacă este oportună lansarea procedurilor de infringement”
Comisia de la Veneţia urmează să publice un aviz, la jumătatea lui iunie, iar PE urmează să adopte, tot în iunie, o rezoluţie privind situaţia drepturilor fundamentale în Ungaria, a subliniat Reding.
Însă „noi nu vom aştepta luna iunie pentru a lua o decizie”, a anunţat comisarul, amintind că două proceduri de infringement au fost lansate anul trecut împotriva Ungaria.
Mai multe modificări constituţionale introduse de Guvernul conservator ungar, condus de către Viktor Orban, fac obiectul unor critici.
Acestea vizează măsuri privind reducerea puterilor Curţii Constituţionale, definirea prea restrictivă a familiei sau posibilitatea evacuării persoanelor fără adăpost din spaţiile publice.
Viktor Orban, primit cu discreţie marţi seara de PPE (dreapta) în PE, a respins în nenumărate rânduri criticile şi a apreciat că recenta modificare adusă Constituţiei ungare, a patra în 15 luni, este „conformă valorilor europene”.
Este necesar ca Ungaria să se conformeze normelor europene, a apreciat deputatul Frank Engel, în numele PPE. Dar „există riscul, cu tot ataşamentul nostru faţă de Ungaria, ca ungarii, alegătorii Fidesz (partidul lui Orban) sau nu, să aibă impresia că Europa nu este cu adevărat de partea lor”, a continuat el.
„Este timpul să vă alegeţi tabăra”, i-a răspuns Hannes Swoboda, în numele grupului socialist. Socialiştii şi Verzii denunţă atitudinea binevoitoare a PPE faţă de aliatul său Viktor Orban.
Liderul liberalilor europeni, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a pledat pentru utilizarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Ungariei.
Această procedură, care permite suspendarea dreptului de vot al unui stat în caz de „încălcare gravă” a valorilor europene, este considerată o adevărată „bombă atomică”, a subliniat Reding, apreciind că UE are nevoie de instrumente „mai eficiente” pentru a interveni în cazuri precum cel al Ungariei.