Comisia Europeană aprobă harta ajutoarelor regionale 2014-2020 pentru România

Economica.net
09 04. 2014
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

Noile orientări stabilesc condiţiile în care statele membre UE pot acorda întreprinderilor ajutoare de stat în scopul dezvoltării regionale, iar obiectivul acestor orientări este de a promova creşterea economică şi de a spori coeziunea în cadrul pieţei unice, relevă un comunicat al Comisiei Europene dat miercuri publicităţii.

Harta ajutoarelor regionale a României defineşte regiunile care pot beneficia de ajutoare regionale pentru investiţii acordate de autorităţile române şi stabileşte nivelurile maxime ale ajutoarelor (aşa-numitele ‘intensităţi ale ajutorului’) care pot fi acordate întreprinderilor din regiunile eligibile. Harta va fi valabila în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020.

Astfel, întregul teritoriu al României va fi eligibil pentru ajutoare regionale pentru investiţii.

Nivelurile maxime ale ajutoarelor care pot fi acordate proiectelor regionale de investiţii realizate de întreprinderile mari din zonele asistate se situează între 10% şi 50% din costurile totale ale investiţiei, în funcţie de regiune. Pentru investiţiile realizate de IMM-uri, aceste procente pot fi majorate.

Pe baza orientărilor regionale, regiunile care au un nivel al PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE sunt eligibile în mod prioritar pentru ajutoarele regionale pentru investiţii, întrucât scopul principal al ajutoarelor regionale este de a promova dezvoltarea regiunilor defavorizate din Europa.

În noua hartă, la această categorie se încadrează regiuni reprezentând 89,4% din populaţia României, iar acestea vor continua sa fie eligibile pentru ajutoare regionale pentru investiţii la intensităţi maxime variind între 35% şi 50% din costurile eligibile ale proiectelor de investiţii în cauză.

Şi alte regiuni aflate într-o situaţie defavorizată faţă de media UE sau de media naţională pot deveni eligibile dacă îndeplinesc anumite criterii şi dacă respectă criteriul acoperirii demografice totale. Statele membre pot astfel gestiona propriile disparităţi regionale. Având în vedere ca aceste regiuni sunt mai puţin defavorizate decât cele cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE, atât domeniul de aplicare geografic, cât şi intensitatea ajutorului sunt limitate. În această categorie, regiunea din jurul Bucureştiului, în care locuieşte 10,6% din populaţia României, va putea să beneficieze de ajutoare regionale pentru investiţii la intensităţi maxime ale ajutorului variind între 10% şi 35%.

Având în vedere că PIB pe cap de locuitor în regiunea din jurul Bucureştiului nu se mai situează sub 75% din media UE, intensităţile maxime ale ajutoarelor regionale pentru investiţii sunt mai mici decât în perioada precedentă.

În restul regiunilor asistate, intensitatea maximă a ajutorului va rămâne neschimbată, cu excepţia unei singure regiuni (Vest) în care se va înregistra o uşoară scădere (10 puncte procentuale), având în vedere ca PIB-ul acesteia a crescut şi că regiunea este în prezent mai puţin defavorizată faţă de media UE.

‘Noua hartă a ajutoarelor regionale stabileşte un cadru clar în care România poate promova investiţiile productive în regiunile defavorizate în perioada 2014­2020’, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Orientările privind ajutoarele regionale stabilesc normele în temeiul cărora statele membre pot acorda întreprinderilor ajutoare de stat pentru a sprijini investiţiile în instalaţii de producţie noi în regiunile defavorizate ale Europei sau pentru a extinde ori moderniza instalaţiile existente. Scopul final al ajutoarelor de stat regionale este de a sprijini dezvoltarea economică şi ocuparea forţei de muncă.

Orientările privind ajutoarele regionale cuprind norme pe baza cărora statele membre pot elabora hărţi ale ajutoarelor regionale valabile pe întreaga perioadă de valabilitate a orientărilor.

Hărţile identifică zonele geografice în care întreprinderile pot primi ajutoare de stat regionale şi definesc procentul reprezentat de ajutoare din costurile investiţiilor eligibile (intensitatea ajutorului). Costurile eligibile reprezintă partea din costurile totale ale investiţiei care pot fi luate în considerare pentru calcularea ajutorului.