Comisia Europeană ar putea modifica legislaţia antitrust pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile

Economica.net
10 12. 2019
comisia_europeana_567654_68037100

O astfel de decizie ar putea afecta Facebook, Amazon, Apple şi Google. Cele patru companii se află sub analiza organismelor de reglementare antitrust din Uniunea Europeană, după ce rivalele lor s-au plâns că sunt excluse de pe pieţele cheie. În mod tradiţional, Comisia Europeană ordonă companiilor stoparea practicilor anticoncurenţiale.

Aceasta, însă, ar putea să nu fie suficient, în special pe pieţele digitale, a apreciat Cecilio Madero Villarejo, la o conferinţă de specialitate.

„Pe pieţele care evoluează rapid există riscul ca implementarea deciziei să dureze prea mult şi să fie dificil de monitorizat. Prin urmare, în special pe aceste pieţe, cele care se dezvoltă rapid, am putea adopta soluţii mai prescriptive, pentru a ne asigura că sunt restabilite pe deplin condiţiile pentru o concurenţă efectivă”, a explicat oficialul UE.

Şi comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat luni că organismele de reglementare din Uniunea Europeană vor revizui regulile în domeniul concurenţei, vechi de două decenii, care spun dacă o companie are puterea de piaţă ce îi permite să îşi înlăture rivalii sau să controleze preţurile, în ideea de a lua în calcul globalizarea şi digitalizarea.

Acest anunţ vine ca replică la criticile potrivit cărora legislaţia UE în domeniul concurenţei nu a reuşit să ţină pasul cu vremurile, într-un context în care organismele de reglementare trebuie să examineze fuziuni şi practici anticoncurenţiale care implică companii globale din domeniul online.

Modul în care organismele de reglementare definesc pieţele poate ajuta la măsurarea puterii unei companii de a stabili preţurile în cazul unei fuziuni sau a puterii de a-şi înlătura rivalii, precum şi despăgubirile pe care le pot solicita de la aceste companii în cazul unor anchete. Actualele norme datează din anul 1997.

Potrivit Reuters, revizuirea va viza amploarea geografică a pieţelor. De exemplu, producătorii de trenuri Siemens şi Alstom, a căror tentativă de fuziune a fost blocată de Vestager în luna februarie a acestui an, au susţinut că organismele de reglementare ar fi trebuit să ţină mai mult cont de ponderea rivalilor chinezi, precum şi de piaţa mondială.

De asemenea, organismele de reglementare vor examina şi modul în care sunt definite pieţele din punct de vedere al produselor şi dacă este posibil pentru consumatori să treacă uşor de la un produs la altul, în special având în vedere că digitalizarea înseamnă că unele produse sunt gratuite în timp ce unii giganţi din domeniul tehnologiei sunt prezenţi în mai multe zone diferite.

„În aceste condiţii ar putea apărea situaţii în care vom fi nevoiţi să ne uităm la modul în care aceste ecosisteme pot menţine consumatorii captivi”, a spus Vestager.