Goldman Sachs a anunţat vineri că l-a numit pe Barroso pe post de consilier şi preşedinte non-executiv al subsidiarei sale din Londra, Goldman Sachs International (GSI).
Barroso a condus Comisia Europeană între 2004 şi 2014. Anterior, politicianul în vârstă de 60 de ani a fost prim-ministru al Portugaliei.
Decizia sa de a lucra pentru Goldman Sachs a scandalizat parlamentari de stânga din Europa, care acuză grupul bancar că a jucat un rol în criza economică la care Barroso a trebuit să răspundă în calitate de preşedinte al Comisiei Europene.
‘În aceste condiţii, cum mai putem să le cerem cetăţenilor să aibă încredere în Europa şi în liderii ei politici?’, a declarat parlamentarul belgian Ahmed Laaouej.
‘Prin această schimbare rapidă de loialităţi, Jose Manuel Barroso afectează retroactiv imaginea Comisiei Europene’, a spus şi europarlamentarul german Sven Giegold, care a cerut ca foştii comisari să nu poată ocupa noi posturi pe o perioadă de trei ani.
În conformitate cu actualele reguli ale UE, cei care vor să ocupe un nou post în interval de 18 luni trebuie să primească aprobarea Comisiei, pentru a se evita potenţiale conflicte de interese. Barroso a părăsit postul de preşedinte al CE în octombrie 2014.
‘După această perioadă de ‘răcire’, se poate presupune în mod rezonabil că accesul la informaţii privilegiate sau posibilele influenţe nu mai sunt o problemă. Prin urmare, foştii membri ai colegiului (comisarilor) nu mai sunt obligaţi să notifice Comisia atunci când acceptă un nou post’, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
Barroso trebuie să se supună în continuare ‘obligaţiilor de integritate şi discreţie şi celor privind secretul profesional’, a spus Schinas. El a adăugat că regulile de etică şi conduită ale UE sunt printre cele mai stricte din lume şi nu este nevoie să fie revizuite din cauza cazului Barroso.