Comisia Europeană: Buget de 166 de miliarde de euro, pentru creştere economică, investiţii şi securitate, în 2019

Comisia Europeană a prezentat miercuri proiectul de buget al UE pentru 2019, în valoare de 166 de miliarde de euro în credite de angajament, ceea ce corespunde unei creşteri cu 3% faţă de 2018. Scopul principal îl reprezintă realizarea de investiţii într-o economie europeană mai puternică şi mai rezistentă, alături de promovarea solidarităţii şi securităţii de o parte şi de alta a frontierelor UE, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Economica.net - mie, 23 mai 2018, 11:47
Comisia Europeană: Buget de 166 de miliarde de euro, pentru creştere economică, investiţii şi securitate, în 2019

Acest buget este cel de-al şaselea în cadrul actualului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2014-2020 şi se înscrie în limitele prevăzute de acesta. A fost conceput astfel încât să optimizeze finanţarea programelor existente şi a noilor iniţiative şi să stimuleze valoarea adăugată europeană în conformitate cu priorităţile Comisiei Juncker.

Günther H. Oettinger, comisarul responsabil pentru buget şi resurse umane, a declarat: ‘Propunem un buget ambiţios care să continue să sprijine priorităţile noastre, în special în ceea ce priveşte investiţiile, ocuparea forţei de muncă, tineretul, migraţia, solidaritatea şi securitatea şi care să ofere valoare adăugată la nivel european pentru cetăţenii noştri. Avem nevoie de stabilitate pentru UE şi îmi doresc să ajungem la un acord cu Parlamentul şi Consiliul în cel mai scurt timp’.

Propunerea se bazează pe ipoteza că Marea Britanie va continua şi după retragerea sa la 30 martie 2019 să contribuie şi să participe la punerea în aplicare a bugetelor UE până la sfârşitul anului 2020, ca şi cum ar fi stat membru.

Această propunere va fi dezbătută în comun de Parlamentul European şi de statele membre ale Uniunii Europene. La începutul acestei luni, Comisia a prezentat propunerea sa pentru un buget modern şi pragmatic pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Fondurile pentru sprijinirea creşterii economice vor reprezenta aproximativ 80 de miliarde de euro în credite de angajament în 2019. Aceasta include suplimentarea bugetului alocat câtorva programe emblematice: 12,5 miliarde de euro pentru cercetare şi inovare în cadrul programului Orizont 2020 (inclusiv 194 de milioane de euro pentru o nouă Întreprindere europeană comună pentru calculul de înaltă performanţă); 2,6 miliarde de euro pentru educaţie în cadrul programului ‘Erasmus+’; 3,8 miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru reţelele de infrastructură; 233,3 milioane de euro pentru iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor pentru a sprijini tinerii care locuiesc în regiuni unde rata şomajului este ridicată – în acest sens, va fi utilizat şi Fondul social european.

CE preconizează că în 2019 programele politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 vor rămâne la viteza de croazieră, după semnalele încurajatoare din ultimul an (57 de miliarde de euro, plus 2,8 % faţă de 2018) şi că finanţarea pentru politica agricolă va rămâne stabilă, la aproximativ 60 de miliarde de euro (plus 1,2 % faţă de 2018).

În pofida limitărilor din bugetul UE pe termen lung pentru perioada 2014-2020, Comisia utilizează toată flexibilitatea de care dispune în buget pentru a se asigura că în acest an se va acorda din nou o atenţie specială aspectelor legate de gestionarea migraţiei şi a frontierelor. Astfel, va fi reformat sistemul european comun de azil, pentru a asigura o aplicare mai eficientă, echitabilă şi umană a politicii în materie de azil; va fi introdus un nou sistem de intrare-ieşire, care să permită o mai bună gestionare a frontierelor; va fi consolidată Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Agenţia UE pentru azil şi a alte agenţii care se ocupă de aspecte legate de gestionarea frontierelor şi vizelor.

De asemenea, va fi alocată o sumă suplimentară de 1,5 miliarde de euro pentru Instrumentul pentru refugiaţii din Turcia, pentru a continua furnizarea de hrană, educaţie şi locuinţe pentru cei care fug din calea războaielor din Siria şi din alte regiuni (o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro va fi prevăzută deja în bugetul pentru 2018 şi, din acest motiv, Comisia propune, de asemenea, modificarea acestuia).

Vor fi puse în aplicare a două iniţiative majore: Cadrul de parteneriat cu ţările terţe în cadrul Agendei europene privind migraţia şi Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) pentru a aborda cauzele profunde ale migraţiei.

Pe lângă faptul că va consolida eforturile depuse în trecut, acest proiect de buget prevede, de asemenea, sprijin pentru iniţiative noi: 103 milioane de euro pentru Corpul european de solidaritate, care creează oportunităţi pentru ca tinerii să desfăşoare activităţi de voluntariat sau să participe la proiecte în propria lor ţară sau în străinătate; 11 milioane de euro pentru crearea unei Autorităţi Europene în domeniul Muncii, care va contribui la garantarea unei mobilităţi echitabile a forţei de muncă în interiorul pieţei interne şi la simplificarea cooperării dintre autorităţile naţionale; 40 de milioane de euro pentru extinderea programului de sprijin pentru reforme structurale, axat pe punerea în aplicare a reformelor structurale în statele membre; 245 de milioane de euro pentru instituirea programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării pentru a sprijini industria europeană de apărare şi pentru a pune bazele unei Uniuni Europene a Apărării; 150 de milioane de euro pentru a consolida reacţia în caz de cutremure, incendii forestiere şi alte dezastre în Europa, prin intermediul unei rezerve de capacităţi de protecţie civilă la nivelul UE, inclusiv echipamente şi echipe ‘rescEU’; cinci milioane de euro pentru crearea noului Parchet European care se va ocupa de urmărirea în justiţie a criminalităţii transfrontaliere, inclusiv a cazurilor de fraudă, corupţie şi spălare de bani. De asemenea, vor fi luate noi măsuri pentru a proteja persoanele fizice şi întreprinderile împotriva atacurilor cibernetice.

Te-ar mai putea interesa și
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată pe această piață
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată ...
Transelectrica arată că, la data de 1 ianuarie 2025, instalațiile de stocare a energiei electrice în baterii totalizau o putere de 137 MW și o capacitate de 269 MWh....
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului ...
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale ...
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...