Comisia Europeană cere Guvernului României să reevalueze măsurile din domeniul justiţiei adoptate marţi

Comisia Europeană a cerut joi Guvernului României să reevalueze ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi proiectul de lege privind graţierea, apreciind că este 'îngrijorător' ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 08:58
Comisia Europeană cere Guvernului României să reevalueze măsurile din domeniul justiţiei adoptate marţi

‘În ultimii 28 de ani, într-un fel sau altul, am urmărit evoluţiile din România. Dacă vedem progresele făcute în această perioadă, nu putem decât să fim impresionaţi de forţa voinţei poporului român să devină o democraţie europeană funcţională’, a declarat joi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles.

El a spus că progresele României sunt evidenţiate în raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.

‘Am evaluat progresele din ultimii 10 ani. Întotdeauna evoluţiile au fost spectaculoase. Romania se află în ultima etapă a acestei evoluţii spre consolidarea statului de drept, etapa de dinainte ca acest proces să devină ireversibil’, a declarat Timmermans, conform traducerii în limba română asigurate de Parlamentul European.

Prim-vicepreşedintele CE a spus însă că este ‘îngrijorător ceea ce am văzut ultimele zile’, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi prin proiectul de lege privind graţierea.

El a atras atenţia că acestea sunt ‘elemente negative’ în lupta împotriva corupţiei şi un ‘pas înapoi faţă de ultimii 10 ani’.

‘Fac apel la guvern să reevalueze ceea ce a făcut’, a spus Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European pe tema situaţiei din România, organizată la cererea delegaţiei române din Partidul Popular European (PPE).

‘România merită politicieni şi guverne care sprijină lupta împotriva corupţiei’, a subliniat el.

Timmermans a apreciat de asemenea că prin măsurile luate de executivul de la Bucureşti ar putea fi afectate şi fondurile europene alocate României.

El a mai cerut Guvernului României ‘să nu întoarcă spatele evoluţiei’ din ultimii ani, să nu facă ‘paşi în direcţia opusă’ şi să continue pe calea luptei împotriva corupţiei, ‘chiar dacă este dureros’.

‘Românii merită să trăiască într-o societate fără corupţie’, a mai spus prim-vicepreşedintele CE.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, eurodeputatul spaniol Esteban González Pons, vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, s-a declarat ‘îngrijorat de acţiunile guvernului român’, despre care a spus că încearcă să limiteze lupta împotriva corupţiei şi ‘să distrugă tot ce s-a făcut în acest domeniu’.

‘A face parte din UE nu înseamnă doar să primeşti fonduri europene. Trebuie să respecţi o serie de valori. Nimeni nu este mai presus de lege. Trebuie să recunoşti că justiţia trebuie să fie echitabilă şi ca cei vinovaţi să fie pedepsiţi’, a atras el atenţia.

‘Guvernul are majoritate parlamentară, dar nu înseamnă că poate să facă tot ce vrea, în mod arbitrar (…) Nu poţi să guvernezi ca şi când ai avea cetăţeni de mâna întâi şi de mâna a doua, unii care respectă legea şi alţii care o eludează’, a adăugat Esteban González Pons.

‘Guvernul român întoarce spatele unor ani îndelungaţi de luptă împotriva corupţiei şi are un comportament abuziv. Guvernul are timp să dea înapoi, iar noi, Parlamentul European, cerem să dea înapoi’, a mai spus el.

Pe de altă parte, Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al Grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a spus că grupul din care face parte va trimite o misiune pentru a evalua ce se întâmplă în România.

El a precizat că este nevoie de o analiză profundă, care să vizeze modul în care sunt impuse sancţiunile, importanţa prevenirii sau activitatea serviciilor secrete, ‘care nu ar trebui să aibă niciun rol în această luptă’ împotriva corupţiei.

Weidenholzer a mai declarat că situaţia din România va fi ‘discutată pe larg’ în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE. ‘Ne dorim cu toţii ca situaţia din Romania să se îmbunătăţească’, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul are o poziție ambiguă cu privire la folosirea de către Ucraina de rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în Franța pentru atacarea unor ținte de pe teritoriul Rusiei
Parisul are o poziție ambiguă cu privire la folosirea de către Ucraina de rachete cu rază lungă de acțiune fabricate ...
Franţa permite deja Ucrainei ca armele pe care i le furnizează în cadrul ajutorului militar să fie utilizate împotriva bazelor ruse de unde sunt lansate atacuri asupra teritoriului ucrainean, au......
Uniunea Europeană respinge propunerea lui Josep Borrell de a-și suspenda dialogul politic cu Israelul, făcută în urma acțiunilor armatei israeliene în Fâția Gaza
Uniunea Europeană respinge propunerea lui Josep Borrell de a-și suspenda dialogul politic cu Israelul, făcută în urma ...
Uniunea Europeană nu îşi suspendă pentru moment dialogul politic cu Israelul, în pofida unor acuzaţii grave privind ...
Germania va livra Ucrainei 4.000 de drone sofisticate, dar nu și rachete Taurus cu rază lungă de acțiune
Germania va livra Ucrainei 4.000 de drone sofisticate, dar nu și rachete Taurus cu rază lungă de acțiune
Germania va livra 4.000 de drone sofisticate Ucrainei, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Berlin, însă cancelarul ...
Ginza Invest aduce brandul Nebulous Stars în România, un concept inovator de retail educațional și recreațional pentru copii
Ginza Invest aduce brandul Nebulous Stars în România, un concept inovator de retail educațional și recreațional pentru ...
Compania de retail Ginza Invest anunță lansarea brandului Nebulous Stars, un concept inovator de retail educațional și ...