Comisia Europeană cere României să aplice normele UE în materie de redresare şi rezoluţie a instituţiilor bancare
Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat, a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Dacă ţările respective nu iau măsurile necesare în termen de două luni, Comisia va putea hotărî să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, scrie Agerpres.
Adoptată în primăvara anului 2014, directiva este un element central al uniunii bancare a UE, care a fost instituită pentru a crea un sector financiar mai sigur şi mai solid în urma crizei financiare. Noile norme introduse prin Directiva privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare oferă autorităţilor naţionale instrumentele şi competenţele necesare pentru a atenua şi a gestiona intrarea în dificultate a băncilor şi a marilor firme de investiţii din toate statele membre ale UE. Obiectivul este acela de a garanta că băncile aflate în pragul insolvenţei pot fi restructurate fără a obliga contribuabilii să plătească pentru menţinerea stabilităţii financiare. Se prevede, în schimb, ca acţionarii şi creditorii băncilor trebuie să îşi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de ‘recapitalizare internă’.
Data limită pentru transpunerea acestor norme în dreptul naţional a fost 31 decembrie 2014 . Cu toate acestea, 11 ţări din UE (printre care şi România) nu au transpus pe deplin normele în dreptul naţional.