Comisia Europeană a decis să trimită opinii motivate României, Austriei, Ciprului, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Luxemburgului şi Portugaliei, privind eşecul notificării transpunerii Directivei în legislaţia lor naţională.
Directiva este menită să ajute persoanele care lucrează peste hotare sau îşi caută un loc de muncă în alte state din UE să-şi exercite mai uşor dreptul la liberă circulaţie garantat de legislaţia Uniunii.
Documentul prevede măsuri pentru a ajuta şi proteja mobilitatea cetăţenilor UE, pentru a asigura un acces mai bun la informaţii legate de dreptul la liberă circulaţie, pentru a rezolva problemele legate de discriminare în funcţie de naţionalitate în ceea ce priveşte accesul la locuri de muncă, salarizare şi alte condiţii de muncă, precum şi pentru a depăşi obstacolele nejustificate în calea liberei circulaţii.
Statele membre erau obligate să transpună această Directivă şi să comunice CE măsurile naţionale transpuse până în 21 mai 2016. Pe lângă scrisorile de somaţie trimise de CE în septembrie 2016, Executivul comunitar a decis să le trimită şi opinii motivate.
Dacă aceste state nu vor acţiona în termen de două luni, cazul ar putea fi trimis la Curtea Europeană de Justiţie.