În schimb, executivul european şi-a exprimat satisfacţia pentru ‘calendarul clar’ oferit de Canada în vederea introducerii reciprocităţii totale a eliminării vizelor. Cetăţenii bulgari şi români vor putea merge în Canada pentru sejururi de scurtă durată fără documente suplimentare cel mai târziu de la sfârşitul lui 2017.
‘Rămâne prioritar pentru UE să garanteze o reciprocitate totală pentru eliminarea vizelor cu Statele Unite şi Canada’, a declarat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, citat într-un comunicat dat publicităţii la finalul întâlnirii săptămânale a colegiului comisarilor, la Bruxelles.
Dimitris Avramopoulos a dat asigurări că dosarul vizelor pentru Statele Unite se va afla ‘printre priorităţile de tratat cu noua administraţie (Trump)’ care se va instala de la 20 ianaurie.
Cetăţenii din cinci ţări membre, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România, sunt în continuare obligaţi să obţină vize pentru sejururi de scurtă durată în Statele Unite.
Comisia rămâne prudentă în gestionarea acestui dosar.
Într-adevăr, un principiu fundamental al UE în domeniul vizelor este de ‘a veghea ca ţările terţe figurând pe lista scutirii de vize să acorde, pe cale de reciprocitate, o scutire de vize cetăţenilor din toate statele membre ale UE’.
Comisia însă trebuie ‘să ţină cont de consecinţele suspendării vizelor pentru relaţiile externe ale UE şi statelor membre’.
Într-un raport prezentat în aprilie, Comisia a subliniat că o măsură de retorsiune vizând suspendarea scutirii de vize pentru vizitatorii americani (şi reciproc, necesitatea ca toţi europenii să obţină viză pentru a călători în America de Nord) ar aduce prejudicii şi ar avea repercusiuni negative în numeroase domenii, ca turismul şi comerţul.
Comisia Europeană va prezenta un nou raport pe această temă înainte de sfârşitul lunii iunie 2017.