Comisia Europeană consultă statele membre UE în legătură cu prelungirea şi modificarea cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat

Comisia Europeană le-a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere de prelungire şi adaptare a cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, informează un comunicat al Executivului comunitar, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 06 oct. 2022, 18:45
Comisia Europeană consultă statele membre UE în legătură cu prelungirea şi modificarea cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat

Acesta din urmă a fost adoptat de Comisie la 23 martie 2022 pentru a le permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat în vederea sprijinirii economiei în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Cadrul temporar de criză a fost modificat iniţial la 20 iulie 2022 pentru a completa pachetul de măsuri de pregătire pentru iarnă şi în conformitate cu obiectivele planului REPowerEU.

„Ne confruntăm cu o criză energetică severă, care afectează gospodăriile şi întreprinderile din întreaga Europă. În faţa acestei provocări comune, avem nevoie de un răspuns comun şi coordonat, care să nu compromită forţa fundamentală a Europei – piaţa noastră unică. Din acest motiv, Comisia a instituit un cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat. Acesta stabileşte criterii clare şi orizontale, aplicabile tuturor statelor membre, care să le permită să ofere un sprijin necesar şi proporţional economiilor lor, în contextul acestei crize. Pe măsură ce criza se intensifică şi continuă să persiste, ne asigurăm că acest cadru temporar de criză rămâne adecvat scopului. Consultăm statele membre cu privire la o propunere de prelungire şi modificare a cadrului temporar de criză pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale statelor membre şi ale industriei. În acelaşi timp, propunerea menţine şi consolidează garanţii importante care ne permit să păstrăm condiţii de concurenţă echitabile şi să ne îndeplinim obiectivele verzi”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Având în vedere consecinţele economice ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra situaţiei energetice, Comisia propune prelungirea şi modificarea cadrului temporar de criză. Modificările propuse trimise statelor membre completează propunerea Comisiei privind o intervenţie de urgenţă pe piaţă, cu privire la care s-a ajuns la un acord politic în cadrul Consiliului la 30 septembrie 2022. Datorită acestor modificări, cadrul temporar de criză va continua să le permită statelor membre să ofere sprijin necesar şi proporţional economiei, asigurând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile.

Printre altele, Comisia consultă statele membre cu privire la posibilele modificări referitoare la: o prelungire a cadrului temporar de criză, o creştere proporţională a plafoanelor maxime ale ajutoarelor prevăzute în dispoziţiile privind cuantumurile limitate ale ajutoarelor, care le permit statelor membre să acorde granturi directe sau alte forme de ajutor întreprinderilor din orice sector afectat de criză, inclusiv din sectoare precum agricultura şi pescuitul şi o ajustare specifică, având în vedere volatilitatea ridicată a pieţei, pentru a facilita şi mai mult accesul companiilor din sectorul energiei la sprijin sub formă de lichidităţi în vederea acoperirii garanţiilor financiare pentru activităţile lor de tranzacţionare.

De asemenea, este avută în vedere o simplificare a criteriilor care le permit statelor membre să sprijine întreprinderile afectate de preţurile ridicate la energie, inclusiv utilizatorii mari consumatori de energie, asigurându-se că sprijinul rămâne direcţionat şi proporţional, menţinând, în acelaşi timp, stimulentele pentru reducerea cererii de energie, o clarificare a criteriilor pe care Comisia intenţionează să le aplice pentru evaluarea măsurilor de sprijin pentru recapitalizare, pentru a menţine o concurenţă efectivă; precum şi măsuri suplimentare menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică, în conformitate cu propunerea Comisiei privind o intervenţie de urgenţă pe piaţă, cu privire la care s-a ajuns la un acord politic în cadrul Consiliului la 30 septembrie 2022.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...