Comisia Europeană: Creşterea economiei României va încetini la 4,5% în 2018 şi la 4% în 2019

Economica.net
07 02. 2018
crestere_economica_71299000

”PIB-ul României a accelerat în 2017 la un nivel estimat la 6,7%, un record post-criză. Principalul motor al creşterii a fost consumul privat, sprijinit de reducerile indirecte de taxe şi de majorarea salariilor, ambele în sectoarele public şi privat. După ce s-au contractat în 2016, investiţiile totale au început să crească din nou în 2017. Ritmul redresării rămâne totuşi lent, deoarece investiţiile publice au scăzut semnificativ pentru al doilea an consecutiv. Boom-ul înregistrat în consumul privat a dus la o majorare a importurilor. În consecinţă, exporturile au acţionat ca o frână asupra creşterii reale a PIB-ului, în pofida creşterii relativ solide a exporturilor”, apreciază Comisia Europeană.

Avansul economiei României ar urma să încetinească la 4,5% în 2018 şi la 4% în 2019. Creşterea consumului privat va fi mai temperată în 2018, deoarece inflaţia afectează mai mult veniturile reale disponibile, iar creşterea salariilor încetineşte. Cu toate acestea, consumul privat ar urma să continue să acţioneze ca principalul motor de creştere în 2018 şi în 2019. Investiţiile ar urma să se întărească, sprijinite de implementarea proiectelor finanţate cu fonduri europene, consideră forul comunitar.

”Condiţiile de pe piaţa forţei de muncă s-au îmbunătăţit, în linie cu expansiunea economiei. În 2017, rata şomajului a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii peste 20 de ani. Înăsprirea pieţei muncii, împreună cu o majorare de 16% a salariului minim în februarie 2017 şi cu majorarea salariilor în sectorul public, au dus la un avans mai rapid al creşterii salariilor. Per ansamblu, se estimează că în 2017 salariile medii nete au urcat cu aproximativ 13% în termeni reali. Salariile reale ar urma să continue să crească în 2018, deşi într-un ritm mai lent, în urma unei majorări suplimentare a salariilor în sectorul de stat şi a creşterii cu încă 9% a salariului minim net, care a intrat în vigoare în ianuarie”, se arată în raportul CE.

După doi ani de scădere consecutivă a preţurilor de consum, inflaţia a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, chiar dacă a fost afectată de reducerea TVA şi de preţul combustibilului. Inflaţia a început să accelereze în al doilea semestru al anului, în urma majorării preţurilor la alimente şi la energie. În decembrie, indicele armonizat al preţurilor de consum era de 2,6%, în timp ce inflaţia de bază era de 1,9%. Inflaţia ar urma să crească în urma sporirii presiunilor din partea cererii, iar efectele reducerilor de taxe se estompează. Inflaţia ar urma să se situeze la 4,1% în 2018 şi la 3% în 2019, estimează forul comunitar.

În condiţiile în care inflaţia a reintrat în banda ţintă a Băncii Centrale a României (2,5% plus minus un punct procentual), instituţia a început să înăsprească politica sa monetară ultra-relaxată.

Miercuri, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an.