Refuzul autorităţilor române de a plăti pensiile grecilor care au lucrat în ţara noastră înainte de aderarea României la UE se bazează pe un acord bilateral semnat între România și Grecia în 1996. În baza acestui acord, România a plătit Greciei 15 milioane de dolari, în contul cărora Grecia este responsabilă să plătească pensii lucrătorilor care au muncit în România, corespunzând unui număr de cel mult 15 ani lucrați. România nu îşi asumă obligaţia plăţii pensiilor pentru tot ce depăşeşte acest prag (de 15 ani lucraţi).
Comisia Europeană consideră că acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetățeni de drepturile care le sunt acordate în mod direct de dreptul UE și că România datorează lucrătorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar dacă acestea corespund unor perioade anterioare aderării României la UE.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. România are la dispoziție două luni ca să transmită Comisiei măsurile luate în vederea punerii integrale în aplicare a regulamentelor.
În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită România în fața Curții Europene de Justiție.