Comisia Europeană, îngrijorată de noile reglementări Fed privind băncile străine care operează în SUA

Economica.net
19 02. 2014
comisia_europeana_1_42863400_00376800_81933400_53343900

‘Vom examina cu atenţie noile reglementări pentru a estima potenţialul impact asupra băncilor la nivel global, inclusiv asupra băncilor din UE, pentru a concura pe picior de egalitate pe pieţele mondiale’, a afirmat Chantal Hughes.

Proiectul de directivă al Fed prevede că marile bănci străine vor trebui să înfiinţeze un holding intermediar care ar urma să respecte aceleaşi norme de capital şi îndatorare ca şi băncile americane. Acest lucru ar urma să reducă flexibilitatea băncilor străine în materie de transfer de capital, comparativ cu normele actuale care permit băncilor străine să utilizeze normele de capital din ţara de origine. Iniţial, pragul activelor pentru subsidiarele americane ale băncilor străine a fost fixat la 10 miliarde de dolari. Odată cu majorarea la 50 de miliarde de dolari, numărul instituţiilor afectate de înăsprirea normelor de capital ar scădea la 18, în loc de 26, conform propunerii iniţiale. Fed estimează că 15-20 de bănci străine, majoritatea din UE (cum ar fi Barclays şi Deutsche Bank) vor fi afectate de noile reglementări.

‘Am anticipat aceste reglementări şi am demarat de peste un an un plan pentru a ne conforma. Analizăm cea mai recentă reglementare şi suntem încrezători că avem opţiuni care să ne permită să implementăm la timp noile reglementări’, se anunţă într-un comunicat al băncii britanice Barclays.

Comisia Europeană înţelege obiectivul general al Fed de a limita riscurile legate de acţiunile băncilor străine care operează în SUA, dar îşi reafirmă temerile cu privire la modul în care această reformă importantă a fost introdusă, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piaţa internă şi servicii financiare.

Cerinţa de a înfiinţa un holding intermediar care ar urma să respecte aceleaşi norme de capital şi îndatorare ca şi băncile americane ‘impune costuri organizaţionale substanţiale’ pentru băncile străine, susţine Chantal Hughes.

Guvernatorul Fed Daniel K. Tarullo a declarat că Rezerva Federală a SUA a încercat să răspundă temerilor băncilor străine şi a făcut modificări la propunerile originale.

În trecut, SUA se bazau pe organismele străine de supervizare pentru supravegherea băncilor lor, ceea ce le permitea acestora din urmă să deţină mai puţin capital decât concurentele americane. Însă, această politică a luat sfârşit după criza financiară, când Fed a fost obligată să acorde credite de urgenţă în valoare de sute de miliarde de dolari pentru diviziile băncilor străine aflate în dificultate.