Orientările prezentate de executivul UE recomandă ca eliminarea tuturor restricţiilor să fie strategică şi graduală, cu un număr limitat de participanţi la început, pentru a evalua situaţia epidemiologică şi ca instituţiile culturale să aibă un plan de pregătire care să detalieze protocoalele de acţiune atunci când sunt depistate cazuri de COVID-19.
De asemenea, ar trebui puse la dispoziţia întregului personal din instituţiile culturale informaţii specifice şi/sau formare ad-hoc, pentru a reduce la minimum riscurile de infectare.
Potrivit Comisiei Europene, vaccinarea persoanelor care lucrează în medii culturale ar trebui promovată pentru a asigura protecţia acestora şi a publicului.
Participanţilor li se poate cere dovada unui test negativ COVID-19 şi/sau a unei vaccinări şi/sau a unui diagnostic COVID-19 pentru a fi admişi la locul de desfăşurare a evenimentului. În funcţie de circulaţia variantelor la nivel local, această cerinţă poate fi extinsă la persoanele vaccinate complet.
În plus, instituţiile culturale ar trebui să se asigure că datele de contact ale publicului sunt disponibile la nevoie pentru depistarea contacţilor.
Instituţia ar trebui să stabilească măsuri de protecţie specifice: menţinerea distanţării fizice ori de câte ori este posibil, instalaţii curate şi accesibile de spălare a mâinilor, ventilaţie adecvată şi curăţarea frecventă a suprafeţelor. Utilizarea de măşti faciale de către participanţi este o măsură complementară importantă, adaugă comunicatul executivului UE.