Comisia Europeană nu acţionează suficient de rapid pentru recuperarea fondurilor UE utilizate inadecvat – raport ECA

Comisia Europeană nu acţionează suficient de rapid pentru a recupera fondurile UE care nu sunt cheltuite în conformitate cu reglementările în vigoare, susţine Curtea Europeană de Conturi (ECA) într-un nou raport, relatează miercuri dpa.
AGERPRES - mie, 08 mai 2024, 12:06
Comisia Europeană nu acţionează suficient de rapid pentru recuperarea fondurilor UE utilizate inadecvat - raport ECA

ECA susţine în raportul dat publicităţii marţi că uneori trece mai mult de un an între sfârşitul măsurilor subvenţionate şi decizia privind recuperarea fondurilor. Alte trei până la cinci luni trec înainte ca fondurile să fie rambursate. În până la 8% din cazuri se renunţă complet la aceste pretenţii, potrivit ECA.

Cu toate acestea, Comisia Europeană dă asigurări că aceste cheltuieli contrare regulilor sunt înregistrate rapid şi precis, menţionează raportul citat de scrie Agerpres.

Circa 4,2% din bugetul UE pe 2022 nu a fost cheltuit în conformitate cu reglementările existente, potrivit datelor oficiale. Cheltuieli neconforme în valoare de 14 miliarde de euro au fost raportate în toate domeniile susţinute cu fonduri UE între 2014 şi 2022.

Recuperarea sumelor de bani accesate într-un mod neconform este un instrument important, de exemplu pentru a preveni noi nereguli, menţionează raportul.

„Recuperarea rapidă a fondurilor UE este un obiectiv care ar trebui urmărit cu cea mai mare vigoare”, a declarat Jorg Kristijan Petrovic, responsabil pentru această chestiune în cadrul ECA. „UE le datorează acest lucru plătitorilor de taxe. Eşecul în a recupera fondurile ar afecta sever încrederea cetăţenilor în UE”, a adăugat el.

Fonduri UE de la bugetul comun al statelor membre sunt disponibile în toate domeniile, de la subvenţii pentru agricultură la plăţi în cadrul politicii de coeziune, pentru a ajuta regiunile sărace să se dezvolte şi să reducă decalajul economic şi social.

Dar numai 20% dintre fonduri sunt cheltuite direct de Comisia Europeană, în timp ce 70% sunt administrate în comun cu statele membre şi 10% de organizaţii internaţionale sau ţări terţe, notează dpa.

În anumite condiţii, cheltuielile neconforme pot fi recuperate în întregime sau parţial de Comisie, de ţările UE sau de organizaţiile care gestionau fondurile.

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...