Comisia Europeană nu intenţionează să reducă alocările de fonduri structurale pentru ţările membre UE ostile cotelor

Comisia Europeană (CE) a dezminţit marţi că este favorabilă unei reduceri a fondurilor structurale ale UE pentru ţările care refuză cotele de repartiţie a refugiaţilor, contrar declaraţiilor Berlinului, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 13:52
Comisia Europeană nu intenţionează să reducă alocările de fonduri structurale pentru ţările membre UE ostile cotelor

Ţările recalcitrante ‘sunt adesea ţări care primesc multe fonduri structurale europene’, a declarat marţi ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, pentru postul german ZDF.

‘Mi se pare că este corect ca acestea să primească mai puţine mijloace’ financiare din partea Europei, a spus Thomas de Maiziere, afirmând că aprobă o propunere formulată în acest sens de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Însă Juncker ‘nu a spus niciodată aşa ceva’, a dat asigurări marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. ‘Acordurile de parteneriat şi programele operaţionale pentru perioada de programare actuală nu oferă baza legală pentru reducerea alocărilor de fonduri structurale şi de investiţii dacă un stat membru refuză mecanismele constrângătoare de relocalizare’ a refugiaţilor, a precizat purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că ‘introducerea unei astfel de condiţionalităţi ar necesita o revizuire a cadrului financiar multianual’. ‘Nu este o cale pe care o explorăm în prezent’, a dat ea asigurări.

Comisia ‘nu este adepta pedepsei, ci a încurajării’, a subliniat la rândul său purtătorul de cuvânt principal al Comisiei, Margaritis Schinas.

Ideea de a reduce ajutoarele de la UE ‘nu este calea cea mai inteligentă de a comite un şantaj’, a spus o sursă ungară de la Bruxelles.

Aceasta a argumentat că există ‘alte moduri de a da dovadă de solidaritate între state’ decât participând la mecanismul de ‘relocalizare’ a refugiaţilor propus de Comisie.

În ciuda faptului că majoritatea statelor sunt de acord cu iniţiativa, ţările membre nu au reuşit să se pună de acord, luni, la Bruxelles, asupra unui mecanism de repartiţie a 120.000 de refugiaţi care se află în prezent în Italia, Grecia şi Ungaria, propus de CE, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
România nu este afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela Frăsineanu
România nu este afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela ...
România nu este afectată de deşertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste nişte ani de deşertificare, dacă......
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
Uniunea Europeană a convenit eliminarea tarifelor de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026, a anunţat ...
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și a Străzii Ștefan cel Mare
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și ...
Primarul Municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, astăzi, alături de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare ...
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
Curtea Penală Internaţională (CPI) a afirmat vineri că Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţia conform Statutului de ...