Comisia Europeană nu intenţionează să reducă alocările de fonduri structurale pentru ţările membre UE ostile cotelor
Ţările recalcitrante ‘sunt adesea ţări care primesc multe fonduri structurale europene’, a declarat marţi ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, pentru postul german ZDF.
‘Mi se pare că este corect ca acestea să primească mai puţine mijloace’ financiare din partea Europei, a spus Thomas de Maiziere, afirmând că aprobă o propunere formulată în acest sens de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Însă Juncker ‘nu a spus niciodată aşa ceva’, a dat asigurări marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. ‘Acordurile de parteneriat şi programele operaţionale pentru perioada de programare actuală nu oferă baza legală pentru reducerea alocărilor de fonduri structurale şi de investiţii dacă un stat membru refuză mecanismele constrângătoare de relocalizare’ a refugiaţilor, a precizat purtătorul de cuvânt.
Acesta a adăugat că ‘introducerea unei astfel de condiţionalităţi ar necesita o revizuire a cadrului financiar multianual’. ‘Nu este o cale pe care o explorăm în prezent’, a dat ea asigurări.
Comisia ‘nu este adepta pedepsei, ci a încurajării’, a subliniat la rândul său purtătorul de cuvânt principal al Comisiei, Margaritis Schinas.
Ideea de a reduce ajutoarele de la UE ‘nu este calea cea mai inteligentă de a comite un şantaj’, a spus o sursă ungară de la Bruxelles.
Aceasta a argumentat că există ‘alte moduri de a da dovadă de solidaritate între state’ decât participând la mecanismul de ‘relocalizare’ a refugiaţilor propus de Comisie.
În ciuda faptului că majoritatea statelor sunt de acord cu iniţiativa, ţările membre nu au reuşit să se pună de acord, luni, la Bruxelles, asupra unui mecanism de repartiţie a 120.000 de refugiaţi care se află în prezent în Italia, Grecia şi Ungaria, propus de CE, notează AFP.