Comisia Europeană pregăteşte companiile din UE în eventualitatea unui Brexit fără acord
Campania de informare lansată luni face parte din eforturile actuale ale Comisiei de pregătire pentru ieşirea fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în conformitate cu concluziile Consiliului European (articolul 50) din decembrie 2018, care îndeamnă la intensificarea pregătirii pentru toate scenariile. Rolul acestei campanii este de a contribui la informarea întreprinderilor care doresc să-şi menţină schimburile comerciale cu Marea Britanie după 30 martie cu privire la ceea ce trebuie să facă pentru a asigura o tranziţie cât mai lină.
O bună pregătire pentru situaţia în care Regatul Unit ar deveni o ţară terţă evită producerea unei perturbări semnificative a activităţii întreprinderilor din UE, apreciază Comisia Europeană.
„Având în vedere că riscul unui Brexit fără acord este din ce în ce mai mare pe măsură ce data de 29 martie se apropie, Comisia Europeană şi autorităţile vamale naţionale depun eforturi considerabile pentru a fi pregătite să introducă verificări şi controale ale mărfurilor care circulă între UE şi Marea Britanie. Aceste eforturi sunt esenţiale pentru protejarea consumatorilor şi a pieţei noastre interne. Este foarte important ca întreprinderile care au relaţii comerciale cu Regatul Unit să fie în măsură să aplice rapid formalităţile vamale în conformitate cu legislaţia vamală, care se va aplica încă din prima zi în cazul unui Brexit fără acord. Nu este timp de pierdut, iar rolul nostru de susţinere a întreprinderilor se concretizează prin această campanie de informare”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.
Lansarea campaniei de informare urmăreşte creşterea nivelului de informare a comunităţii de afaceri din UE, în special a IMM. Pentru a se pregăti de scenariul „fără acord” şi pentru a menţine schimburile comerciale cu Regatul Unit, aceste întreprinderi ar trebui: să evalueze, dacă deţin, capacităţile tehnice şi umane necesare aplicării procedurilor şi normelor vamale, de exemplu cu privire la „regulile de origine preferenţiale”, să aibă în vedere obţinerea de autorizaţii şi înregistrări vamale pentru a-şi facilita activitatea comercială dacă Marea Britanie se află în lanţul lor de aprovizionare şi să ia legătura cu autoritatea vamală naţională pentru a vedea ce măsuri de pregătire pot fi luate.
Luni au fost puse la dispoziţia întreprinderilor o serie de materiale, inclusiv o listă de verificare simplă în cinci puncte, care oferă o imagine de ansamblu a etapelor care trebuie parcurse. Materialele campaniei sunt disponibile în toate limbile Uniunii Europene.
Deşi impactul global al unui scenariu „fără acord” nu poate fi atenuat, campania lansată luni ar trebui să vină în sprijinul eforturilor naţionale de a informa întreprinderile din UE şi de a difuza informaţiile corespunzătoare către întreprinderile afectate din cele 27 de state membre ale UE.
În statele membre au loc activităţi pregătitoare, sprijinite de Comisia Europeană, pentru a se asigura că infrastructura şi logistica vamală sunt pregătite, la nivel naţional, să facă faţă unui scenariu „fără acord”.
Marea Britanie urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii.