Comisia Europeană prezintă diferite opţiuni pentru următorul buget UE inclusiv legarea sa de statul de drept
Opţiunile prezentate de Comisia Europeană vor fi dezbătute de şefii de stat şi de guverne la reuniunea din 23 februarie. Executivul comunitar va prezenta la începutul lunii mai propunerile sale definitive cu privire la următorul buget pe termen lung, 2021 – 2027.
‘Un buget nu este un exerciţiu contabil, ci o reflecţie a priorităţilor şi a ambiţiilor, care traduce viitorul în cifre. Prin urmare, să discutam mai întâi despre ce fel de Europă ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui să îşi susţină ambiţiile cu finanţarea necesară. Trebuie să înţelegem cu toţii că, în discuţiile care ne aşteaptă, nu vom mai putea continua ca până acum’, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
CE subliniază că atunci când se discută despre nivelul de ambiţie al acţiunii UE în domenii cum ar fi protecţia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apărării, stimularea transformării digitale a Europei sau creşterea eficienţei politicii de coeziune şi a politicii agricole ale UE este important ca liderii să aibă o idee clară asupra a ceea ce ar însemna concret opţiunile lor din punctul de vedere al finanţării acordate la nivelul UE. Este ceea ce îşi propune documentul prezentat miercuri de Comisie, prin cuantificarea impactului financiar al diverselor opţiuni de politică posibile.
Comisia prezintă, de asemenea, opţiuni pentru modernizarea bugetului UE, inclusiv prin consolidarea legăturii dintre obiectivele sale şi modul în care acesta este finanţat. În plus, sunt prezentate posibilităţi pentru consolidarea legăturii – denumită de multe ori ‘condiţionalitate’ – dintre finanţarea acordată de UE şi respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii.
‘Trebuie să nu repetam experienţa nefericita din 2013, când bugetul actual al UE a făcut obiectul unui acord cu o întârziere considerabilă. Dacă o astfel de întârziere s-ar repeta, peste 100.000 de proiecte finanţate de UE nu ar fi în măsură să demareze la timp, iar sute de mii de tineri nu ar putea beneficia de pe urma schimburilor Erasmus+ în 2021’, a declarat comisarul responsabil pentru buget şi resursele umane, Günther H. Oettinger.
Cel mai târziu la începutul lunii mai 2018, Comisia Europeană va înainta propunerea sa oficială privind următorul buget pe termen lung al UE. Între timp, Comisia va continua sa asculte opiniile tuturor părţilor interesate, inclusiv prin intermediul consultărilor publice privind priorităţile UE care au fost lansate în ianuarie 2018.