Pentru Comisie este extrem de important să se asigure că lucrătorii se pot întoarce la locul de muncă într-un mediu sigur şi sănătos. Prin urmare, ghidul publicat joi reprezintă o contribuţie esenţială a UE în această perioadă importantă. De asemenea, ghidul conţine linkuri către informaţii naţionale privind sectoare şi ocupaţii specifice. Ghidul se referă la mai multe aspecte: evaluarea riscurilor şi măsuri adecvate, implicarea lucrătorilor, grija faţă de lucrătorii care au fost bolnavi, planificarea şi învăţarea pentru viitor, o permanentă bună informare şi informaţii pentru sectoare şi ocupaţii.
La ghidul elaborat de EU-OSHA în cooperare cu Comisia Europeană au contribuit, de asemenea, Comitetul consultativ tripartit pentru securitate şi sănătate la locul de muncă şi Comitetul inspectorilor de muncă principali. Ghidul va fi actualizat regulat cu informaţii fiabile, în funcţie de evoluţia situaţiei.
„Astăzi, mai mult decât oricând, este foarte evident că protejarea şi promovarea securităţii şi a sănătăţii în muncă sunt de o importanţă capitală pentru lucrători, companii, sisteme de protecţie socială şi societate în ansamblu. Acest ghid oferă răspunsuri la întrebări practice ale angajatorilor, cum ar fi: cum pot reduce la minimum expunerea la coronavirus la locul de muncă şi cum îşi pot actualiza evaluarea riscurilor, având grijă de lucrătorii care au fost bolnavi. Ghidul va ajuta angajatorii şi companiile să gestioneze întoarcerea la locul de muncă şi să ofere sfaturi practice personalului”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.