Comisia Europeană propune liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova

Economica.net
27 11. 2013
moldova_ue_14494100

‘Sunt foarte încântată să propun liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric. Vreau să felicit autorităţile din Moldova pentru eforturile lor de a implementa reforme-cheie şi importantele lor realizări’, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

La rândul său, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, şi-a exprimat satisfacţia că CE a putut face propunerea în ajunul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde R. Moldova ar urma să parafeze acordurile de asociere şi de liber schimb. ‘Acestea sunt borne semnificative pe drumul Moldovei spre o mai strânsă asociere politică şi integrare economică cu Europa şi unele care vor aduce beneficii tangibile pentru cetăţenii moldoveni’, a afirmat comisarul Fule.

CE a prezentat raportul privind îndeplinirea de către R. Moldova a tuturor condiţionalităţilor din Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor la 15 noiembrie, în ziua în care preşedintele Jose Manuel Barroso a avut o întâlnire trilaterală cu premierul român Victor Ponta şi premierul R. Moldova, Iurie Leancă. Cu acel prilej, executivul comunitar informa că va veni cu o propunere în privinţa liberalizării vizelor imediat după summitul PaE de la Vilnius.

Conform comunicatului dat publicităţii miercuri, propunerea vine în urma implementării cu succes a tuturor condiţionalităţilor din Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor de către Republica Moldova.

Propunerea va fi discutată acum de Parlamentul European şi de Consiliu, Comisia afirmând că ar considera ‘binevenit’ un acord înainte de finalul actualei legislaturi a PE.

Numărul aplicanţilor pentru vize Schengen pe termen scurt din R. Moldova a rămas stabil în ultimii trei ani, oscilând între 50.000 şi 55.000, notează executivul comunitar. În acelaşi timp, rata de refuz a solicitărilor de vize a scăzut de la 11,4% în 2010, la 6,5% în 2012.