Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești, Putin spune că va tăia livrările: “nu vom mai furniza nimic”

Comisia Europeană va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie a UE a consumului de energie electrică și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care nu sunt pe gaz, a declarat miercuri șeful blocului european.
Mihai Nicuţ - mie, 07 sept. 2022, 14:34
Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești, Putin spune că va tăia livrările: “nu vom mai furniza nimic”

„Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc… Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor, citată de Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va înceta furnizarea de gaz și petrol dacă vor fi impuse plafoane de preț.

„Vor exista decizii politice care să afecteze contractele? Da, pur și simplu nu le vom onora. Nu vom furniza absolut nimic dacă ne contrazice intereselor”, a spus Putin. „Nu vom furniza gaz, petrol, cărbune, păcură – nu vom furniza nimic”, a spus Putin.

Unele țări din UE – care ar trebui să aprobe propunerile UE – se feresc totuși să limiteze prețurile gazului rusesc în cazul în care acest lucru le costă aprovizionarea în scădere pe care o primesc încă de la Moscova.

Von der Leyen a subliniat viitoarele propuneri de urgență ale UE de a reduce creșterea prețurilor la gaz și energie, care au crescut facturile pentru gospodării și au afectat industriile europene mari consumatoare de energie.

UE dorește să limiteze veniturile producătorilor care nu funcționează pe gaz și să-și reorienteze „profiturile neașteptate” în măsuri care să sprijine gospodăriile și companiile, a spus von der Leyen.

Prețurile energiei în Europa sunt de obicei stabilite de centralele de gaze, iar plafonul ar avea drept scop reducerea costului energiei electrice generate de parcuri eoliene, centrale nucleare și centrale pe cărbune care au costuri de funcționare mai mici, deoarece nu sunt expuse la creșterea prețurilor la gaze.

Firmele de petrol și gaze care au înregistrat creșteri uriașe ale profiturilor ar trebui, de asemenea, să aducă o „contribuție de solidaritate”, a spus von der Leyen, fără a oferi mai multe detalii.

Alte măsuri pe care Bruxelles-ul le va propune includ o cerință ca țările să reducă utilizarea energiei electrice în orele de vârf și lichidități oferte de Guverne companiilor din energie, care se confruntă cu cerințe uriașe de garanții, odată cu creșterea prețurilor

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență vineri.

Te-ar mai putea interesa și
Portofoliul imobiliar al fraților Pavăl: câți bani fac proprietarii Dedeman din turnurile de birouri de peste 800 de milioane de euro
Portofoliul imobiliar al fraților Pavăl: câți bani fac proprietarii Dedeman din turnurile de birouri de peste 800 de ...
Portofoliul imobiliar de birouri al fraților Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și-a continuat trendul de creștere în 2024, arată cifrele de afaceri ale firmelor care dețin......
UE şi SUA au convenit un acord comercial istoric
UE şi SUA au convenit un acord comercial istoric
Statele Unite şi Uniunea Europeană au convenit un acord comercial în urma întâlnirii pe care au avut-o duminică în ...
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetaţie în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi ...
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și Bruxelles au energizat echipa”
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și ...
Antreprenorul Gabriel Sandu, cel care a creat și vândut ulterior, în 2008, rețeaua de magazine GSM Proton către Vodafone ...