Comisia Europeană propune realizarea unui sistem de conectivitate bazată pe spațiu și o abordare comună a UE privind managementul traficului spațial

15 02. 2022
comisia europeana amânarea interzicerii

Tehnologia spaţială este esenţială pentru a facilita viaţa de zi cu zi, contribuind la un viitor mai digital, mai verde şi mai rezilient pentru planeta noastră, precizează sursa citată. Întrucât UE este o putere spaţială importantă, Programul spaţial al UE oferă deja date şi servicii valoroase pentru o gamă largă de aplicaţii zilnice, de la transporturi, agricultură şi răspunsul la situaţii de criză până la combaterea schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, din cauza noilor provocări şi a creşterii concurenţei la nivel internaţional, politica spaţială a UE trebuie să evolueze în mod constant şi să se adapteze dacă dorim să beneficiem în continuare în mod liber de avantajele pe care le oferă spaţiul. Iniţiativele prezentate marţi vor contribui la garantarea eficienţei şi a securităţii activelor actuale, dezvoltând în acelaşi timp tehnologia spaţială europeană de vârf în beneficiul cetăţenilor şi al economiei, se mai arată în comunicat.

„Spaţiul joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa noastră de zi cu zi, precum şi în ceea ce priveşte creşterea noastră economică, securitatea noastră şi importanţa noastră geopolitică. Noua noastră infrastructură de conectivitate va oferi un acces la internet de mare viteză, va servi ca rezervă pentru infrastructura noastră actuală de internet, ne va spori rezilienţa şi securitatea cibernetică şi va oferi conectivitate întregii Europe şi Africii. Ea va fi un proiect cu adevărat paneuropean, care va permite numeroaselor noastre întreprinderi nou-înfiinţate şi Europei în ansamblu să se afle în avangarda inovării tehnologice”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Potrivit Executivului comunitar, planul ambiţios privind un sistem securizat de comunicaţii bazat pe spaţiu al UE prezentat marţi va asigura disponibilitatea pe termen lung a unui acces neîntrerupt, la nivel mondial, la servicii de comunicaţii prin satelit care să fie securizate şi eficiente din punctul de vedere al costurilor. El va sprijini protecţia infrastructurilor critice, supravegherea, acţiunile externe, gestionarea crizelor şi aplicaţiile care sunt esenţiale pentru economia, securitatea şi apărarea statelor membre şi, de asemenea, va permite furnizarea de către sectorul privat a unor servicii comerciale care să permită accesul la conexiuni avansate, fiabile şi rapide pentru toţi cetăţenii şi pentru toate întreprinderile din întreaga Europă, inclusiv în „zonele moarte” de comunicaţii, asigurând coeziunea la nivelul statelor membre. Acesta este unul dintre obiectivele deceniului digital propus pentru 2030.

Costul total este estimat la şase miliarde euro. Contribuţia Uniunii la program în perioada 2022-2027 este de 2,4 miliarde euro în preţuri curente. Finanţarea va proveni din diferite surse ale sectorului public (bugetul UE, statele membre, contribuţiile Agenţiei Spaţiale Europene – ESA) şi din investiţii din sectorul privat.

În ceea ce priveşte comunicare comună referitoare la o abordare a UE privind managementul traficului spaţial (STM), scopul este de a dezvolta iniţiative concrete, inclusiv operaţiuni şi legislaţie, pentru a promova utilizarea spaţiului în condiţii de siguranţă, de securitate şi de sustenabilitate, menţinând în acelaşi timp autonomia strategică a UE şi competitivitatea industriei din UE.

Abordarea UE se axează pe patru elemente: evaluarea cerinţelor şi a impacturilor civile şi militare ale STM pentru UE; consolidarea capacităţii noastre tehnologice de identificare şi de urmărire a vehiculelor spaţiale şi a deşeurilor spaţiale; instituirea cadrului normativ şi legislativ adecvat; crearea unor parteneriate internaţionale privind STM şi colaborarea la nivel multilateral.

Pentru a implementa această nouă iniţiativă bazată pe spaţiu care asigură o conectivitate securizată în întreaga Europă, Comisia a lansat, în decembrie 2020, un prim studiu de sistem pentru a explora aspectele tehnice şi potenţialele modele de furnizare a serviciilor. Între timp, Comisia a publicat un apel suplimentar pentru implicarea ecosistemului european al „noului spaţiu” în vederea integrării ideilor inovatoare şi de vârf din punct de vedere tehnologic ale IMM-urilor şi ale întreprinderilor nou-înfiinţate. În decembrie 2021 au fost atribuite două contracte, iar lucrările tehnice sunt acum în curs de desfăşurare, rezultatele fiind aşteptate până în iunie 2022.