Fondurile de capital de risc (venture capital) investesc în firme noi şi mai riscante care în mod normal sunt refuzate de bănci sau alţi investitori mai conservatori. Acest segment este considerat un stimulent important al inovaţiei dar deocamdată este un jucător mic în Europa cu o piaţă de cinci miliarde de euro, de aproape cinci ori mai mică decât în SUA.
Întreprinderile mici şi mijlocii din Europa îşi asigură 75% din finanţarea lor de la bănci şi în ultima perioadă au probleme în a obţine capital în condiţiile în care sectorul bancar se confruntă cu creşterea cerinţelor de capital.
În încercarea de a extinde piaţa de capital de risc, Executivul comunitar a propus joi modificarea regulamentelor privind fondurile europene cu capital de risc (EuVECA) şi fondurile europene de antreprenoriat social (EuSEF), în ideea de a permite fondurilor mai mari să investească în start-up-uri riscante fără a trebui să respecte cerinţe sporite. Până acum, doar fondurile cu active sub administrare în valoare de peste 500 de milioane de euro puteau comercializa şi administra fonduri EuVECA şi EuSEF. Acest prag va fi eliminat. De asemenea, Comisia a propus extinderea categoriilor de active în care fondurile de capital de risc pot investi pentru a include companiile mici. În plus, se are în vedere reducerea costurilor, prin interzicerea explicită a taxelor impuse de autorităţile competente din statele membre gazdă, şi simplificarea proceselor de înregistrare şi prin stabilirea capitalului minim necesar pentru a deveni administrator.
‘Sunt foarte mulţumit că ultima mea contribuţie în calitate de comisar este anunţarea unor măsuri care vor contribui la consolidarea pieţelor capitalului de risc din Europa. Este nevoie ca întreprinderile din Europa să aibă opţiuni de finanţare mai numeroase şi să poată atrage investiţiile de care au nevoie aici în UE. Acest lucru marchează încă un pas înainte către crearea uniunii pieţelor de capital’, a declarat comisarul Jonathan Hill.
Industria fondurilor şi-a declarat susţinerea pentru propunerile Comisiei Europene. Cu toate acestea, statele membre UE şi
Parlamentul European vor trebui să aprobe aceste propuneri înainte de a putea intra în vigoare.