‘Autorităţile vor face aceste controale, acest lucru pare evident. Comisia Europeană poate face recomandări, însă nu poate să oblige în acest sens’, a mai spus Marlene Holzner.
Siguranţa a 22 de reactoare, dintre care nouă situate pe teritoriul UE, este în joc după descoperirea unor posibile fisuri la cuva reactorului 3 de la centrala din Doel, în apropiere de Anvers, a informat marţi Agenţia federală pentru control nuclear (AFCN) din Belgia într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Fabricantul acestei cuve, grupul olandez Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, care şi-a încetat după aceea activităţile, a livrat 21 de alte astfel de cuve, dintre care una pentru reactorul nr. 2 de la centrala belgiană din Tihange, în apropiere de Liege.
Potrivit cotidianului francez Le Monde, aceleaşi cuve se găsesc la două reactoare din Olanda, alte două în Germania, două în Spania, una în Suedia, două în Elveţia, zece în Statele Unite şi una în Argentina.
Inspecţia la reactorul nr. 2 de la Tihange va începe în septembrie, a precizat AFCN.
În UE există 147 de reactoare în 14 ţări, dintre care 58 în Franţa, iar alte 24 de noi reactoare se află în proiect, din care şase sunt deja în construcţie: două în Bulgaria, unul în Finlanda, unul din Franţa şi două în Slovacia.