Procesele democratice, cum ar fi alegerile, se bazează din ce în ce mai mult pe infrastructuri digitale şi reţele 5G, scoţând în evidenţă necesitatea de a trata toate vulnerabilităţile. De asemenea, având în vedere că veniturile la nivel mondial generate de reţelele 5G sunt estimate la 225 de miliarde de euro în 2025, tehnologia 5G reprezintă un atu esenţial pentru ca Europa să concureze pe piaţa mondială, iar securitatea sa cibernetică este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii.
Orice vulnerabilitate din reţelele 5G sau orice atac cibernetic care vizează reţelele viitoare dintr-un stat membru ar afecta Uniunea în ansamblul ei. De aceea măsurile concertate adoptate atât la nivel naţional, cât şi la nivel european trebuie să garanteze un nivel ridicat de securitate cibernetică, subliniază Executivul comunitar într-un comunicat de presă difuzat miercuri.
Statele membre ar trebui să îşi finalizeze evaluările naţionale ale riscurilor până la 30 iunie 2019 şi să actualizeze măsurile de securitate necesare. Evaluarea naţională a riscurilor ar trebui să fie transmisă Comisiei şi Agenţiei Europene pentru Securitate Cibernetică până la 15 iulie 2019. În paralel, statele membre şi Comisia vor începe activitatea de coordonare în cadrul Grupului de cooperare privind securitatea reţelelor şi a informaţiilor. ENISA va finaliza o cartografiere a ameninţărilor la adresa reţelelor 5G, care va ajuta statele membre să îşi transmită, până la 1 octombrie 2019, evaluarea riscurilor de la nivelul UE. Până la 31 decembrie 2019, Grupul de cooperare privind securitatea reţelelor şi a informaţiilor trebuie să convină asupra măsurilor de reducere a riscurilor la adresa securităţii cibernetice identificate la nivel naţional şi la nivelul UE.
După intrarea în vigoare, în următoarele săptămâni, a Legii privind securitatea cibernetică, recent aprobată de Parlamentul European, Comisia şi ENISA vor institui cadrul de certificare la nivelul UE. Până la 1 octombrie 2020, statele membre, în cooperare cu Comisia, trebuie să evalueze efectele recomandării pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare.