Proiectul prevede majorarea deficitului la 2,4% din PIB anul viitor, de la 1,8% din PIB previzionat pentru acest an.
„După ce a evaluat proiectul de plan bugetar revizuit prezentat la 13 noiembrie de autorităţile de la Roma, Comisia Europeană confirmă existenţa unui caz deosebit de grav de neconformitate cu recomandarea adresată Italiei de către Consiliu la 13 iulie 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Prin urmare, Comisia Europeană a lansat procedura pentru deficit excesiv, pe baza faptului că imensa datorie publică a Italiei nu va fi redusă, aşa cum cer reglementările UE. Procedura poate duce în final la sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro. Demararea respectivei proceduri ar trebui în acest caz să fie aprobată de statele membre.
În prezent, datoria Italiei depăşeşte 130% din PIB şi este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei.
La Roma, coaliţia aflată la guvernare sfidează în continuare Comisia Europeană. „Suntem convinşi de cifrele din bugetul nostru. Vom vorbi despre asta în următoarele luni”, a afirmat ministrul italian de interne Matteo Salvini (extrema-dreaptă). Acesta a avertizat că eventualele sancţiuni împotriva Italiei ar fi „lipsite de respect”.
În ultimele săptămâni, Italia şi Comisia Europeană s-au situat pe poziţii opuse cu privire la planurile de cheltuieli ale autorităţilor de la Roma. Luna trecută, Comisia Europeană a adoptat o decizie fără precedent de a respinge proiectul de buget al Italiei, subliniind că acesta nu permite reducerea deficitului şi a datoriei publice, a doua cea mai mare din zona euro raportat la PIB. Până la data de 13 noiembrie, autorităţile de la Roma trebuiau să prezinte Bruxelles-ului o nouă versiune revizuită a proiectului de buget pentru 2019.
Săptămâna trecută, însă, autorităţile italiene au retrimis Comisiei Europene proiectul de buget pe 2019, cu ţintele privind creşterea economică şi deficitul bugetar neschimbate faţă de varianta respinsă de Executivul comunitar, dar au evocat „circumstanţe excepţionale” pentru a solicita mai multă flexibilitate bugetară.