La data de 23 mai urmează să intre în vigoare Actul privind materiile prime critice, destinat să garanteze aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cupru şi alte minereuri care sunt cruciale pentru tranziţia verde şi digitală, în ideea de a permite UE să producă propriile sale automobile electrice sau turbine eoliene şi să îşi reducă dependenţa de China, scrie Agerpres.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a anunţat că Executivul comunitar va convoca o primă reuniune a board-lui care supervizează Actul privind materiile prime critice. „La câteva zile după aceea am dori să lansăm primul apel pentru proiecte strategice”, a spus miercuri Sefcovic cu ocazia unei conferinţe organizată la Bruxelles.
Procesarea, reciclarea sau proiectele miniere considerate de importantă strategică ar trebui să poată obţine aprobările necesare în 15-27 de luni, mai repede decât de obicei.
Sefcovic a mai spus că Executivul comunitar a început să pună la punct planuri pentru achiziţii comune de până la 30 de materii prime, profitând de experienţa acumulată cu achiziţiile comune de gaze. Comisia Europeană ar urma să acţioneze ca intermediar între furnizorii globali şi cumpărătorii din UE. Sefcovic a apreciat că noua schemă ar trebui să fie lansată „cât mai curând”, recunoscând însă că va fi nevoie ca unele state membre să fie convinse de avantajele achiziţiilor comune, lucru care a durat ceva timp în cazul achiziţiilor de gaze.
Oficialul comunitar a estimat că platforma utilizată pentru achiziţiile de gaze ar putea servi drept schiţă, chiar dacă a recunoscut că achiziţionarea de diferite materii prime critice va fi un proces mult mai complex. De asemenea, sistemul ar putea fi utilizat pentru a obţine o imagine mai exactă cu privire la cererea viitoare.
Sefcovic a spus că Executivul comunitar analizează posibilitatea stocării anumitor materii prime critice, insiprându-se după modelul japonez al stocării de minereuri rare.